Изложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива" от 30 май в галерия "Структура" трябваше да покаже непознати произведения на българския модернизъм от междувоенния период. Сред картините, част от частна колекция, обаче имаше и фалшификати.

В момента се изясняват фактите и обстоятелствата по експонирането на произведенията на изкуството в галерия "Структура": разпитват се свидетели, предстои назначаването на експертна справка и се установяват допълнителни факти за самите произведения. Експертизата ще отнеме повече от месец, но до три месеца трябва да има коректни резултати. Те ще бъдат докладвани до Върховна касационна прокуратура, уточни Ангел Папалезов, началник сектор Престъпления, свързани с културни ценности към Главна дирекция Национална полиция.

Пробутаха фалшификати на галерия, тя се жалва на прокуратурата

Пробутаха фалшификати на галерия, тя се жалва на прокуратурата

Измамници са продали корици на "Камасутра", обявявайки ги за еротична рисунка на Сирак Скитник

Според Ангел Папалезов, началник сектор Престъпления, свързани с културни ценности към Главна дирекция Национална полиция, има налични нормативните актове, които уреждат производството, пускането в обращение и идентификацията в областта на изобразителното изкуство и археологическите обекти. От януари тази година са въведени специални текстове в НК, но както се вижда, те не са пълни, а санкциите трябва да бъдат завишени. Някои текстове в Закона за културното наследство също трябва да бъдат прецизирани, по думите на Папалезов.

Той подчерта, че в момента изработката на фалшификат се наказва със затвор до една година и парична глоба, а ако лицето е неосъждано, се налага само административна глоба.

На работната среща днес в Министерство на културата се оказа, че като мерки срещу фалшифицирането на произведения на изкуството и тяхното разпространение могат да бъдат използвани законови и подзаконови нормативни актове. В срещата участваха представители на организации и експерти от Главна прокуратура, Главна дирекция "Национална полиция" на МВР, Съюза на българските художници, Националната галерия, както и Съюза на колекционерите.

Изработена е програма, чрез която да се стигне до консенсус между правителствени и неправителствени организации. Очаква се да се проведат няколко работни срещи.

Това заяви Александър Трайков от Главна дирекция Инспекторат по опазване на културното наследство към Министерство на културата

Има предложение за създаване на експертен потенциал в музеите и галериите, както и технически за проверки на материалите. Скоро ще се сформира официална работна група, която да дава конкретни предложения.