Окръжният съд в Шумен не уважи искането на Окръжната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за съдебния заседател, източвал чужда кредитна карта, съобщи БНР.

23-годишният Симеон Петров бе задържан с постановление на Окръжната прокуратура в Шумен. Той е издирван с Европейска заповед за арест, издадена от съда в италианския град Лоди за кражба и неправомерно използване на чужда кредитна карта.

Съдът намери, че в депозираните от страна на прокуратурата материали не са налице достатъчно доказателства, които да обусловят извода, че той може да се укрие или извърши друго престъпление. Съдът прецени, че най-адекватната в случая мярка за неотклонение е "домашен арест".

Полицията в Шумен задържа съдебен заседател за точене на чужда кредитна карта

Полицията в Шумен задържа съдебен заседател за точене на чужда кредитна карта

Издирва се и 40-годишна жена за същото престъпление

Симеон Петров бе освободен от съдебната зала, непосредствено след обявяването на съдебния акт. Контрола по изпълнение на домашния арест е възложен на органите на МВР.

В случай на обжалване или протест делото е насрочено пред Апелативния съд във Варна за 16 юни. Делото по същество за екстрадицията на Петров по искане на италианския съд ще се разгледа на 9 юни.

Към настоящия момент в Окръжния съд в Шумен друг съдебен състав разглежда искането за задържане под стража на 40-годишната Атанаска В., която също се издирваше с Европейска заповед за арест за същото престъпление.