1 950 заповеди за защита при случаи на домашно насилие са получени в Министерството на вътрешните работи (МВР) за първото шестмесечие на 2023 г. 647 от заповедите са за постоянна, а 1 303 - за незабавна защита. Това сочат обобщени данни, които събира и обработва Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), публикувани в сайта на МВР.

Най-висок е коефициентът на издадени в периода заповеди за защита спрямо броя на населението в област Велико Търново, следвана от Силистра и Разград.

За извършени в условията на домашно насилие престъпления през първите шест месеца на годината са образувани 596 досъдебни производства, при 426 за същия период на миналата година, като се отчита увеличение с 40%.

Повдигнаха ново обвинение срещу Георги с макетното ножче
Обновена

Повдигнаха ново обвинение срещу Георги с макетното ножче

18-годишната Дебора е дала показания

Според националния координатор на МВР по проблема с домашното насилие Зорница Шуманова причината е за увеличението е в това, че хората са много по-склонни да споделят за проблема си и да искат помощ от полицията, като подават сигнали до съответното районно управление. Освен това се подават много молби и декларации към съда. "Домашното насилие вече не е толкова латентно, жертвите все по-често ни сезират. Отделно и изолацията, свързана с ковид, оказа своето въздействие, защото хората бяха дълго време затворени", коментира Шуманова.

Задържаха бургазлия, пребил и заплашил с убийство бременната си приятелка

Задържаха бургазлия, пребил и заплашил с убийство бременната си приятелка

Повдигнато му е обвинение

Тя е назначена за национален координатор по свързаните с домашното насилие въпроси В МВР със заповед на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Със заповеди на шефовете на областните полицейски директори са определени и регионални координатори, които ежемесечно извършват детайлна проверка на постъпилите през месеца материали, свързани с домашното насилие.

Припомняме, че след случая с 18-годишната Дебора, жестоко нарязана с макетно ножче последваха бурна обществена реакция и вилна от сигнали за други случаи на домашно насилие.

Мъж преби и острига бившата си приятелка във Видин

Мъж преби и острига бившата си приятелка във Видин

22-годишната жена е държана в плен четири дни