viaranews.com
Атанас Янев остава на кметския пост, след като Софийски апелативен съд потвърди решението на Окръжен съд - Кюстендил от 22 април.

Тричленният съдебен състав, председателстван от съдия Нина Топузова, отхвърли искането на окръжния прокурор Владимир Мицов за отстраняване на дупнишкия градоначалник от длъжност и реши, че то е недопустимо във фактически и юридически аспект, съобщи адвокатът на Янев Капка Гергинова, цитиран от БНР.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Мотивите за него потвърждават тези на окръжния съдия Пенка Братанова, която прецени, че представените от обвинението документи не доказват, а сочат бъдещо влияние на кмета върху служители в администрацията или общински съветници  във връзка с разследването срещу кмета.

Липсват данни Янев да е пречил за събирането на доказателства, както и да е оказвал натиск или извършвал действия, насочени към прикриване на престъплението или унищожаване на документи, потвърдиха магистратите.

Припомняме, градоначалникът беше подведен под наказателна отговорност за сключването на 18 договора за охрана на общински обекти, без преди това да са проведени конкурси.

Прокуратурата повдигна обвинение и за проведени в разрез със закона процедури за продажба на общински имоти и заменки на общински земи.

Престъпленията са извършени през 2008 г., а данните обвинителите са събрали в рамките на разследването по анекса за доставка на хранителни продукти, подписан между Община Дупница и семейната фирма на съветника Стойчо Милев, в резултат на което беше поискано отстраняване от длъжност на дупнишкия кмет.