Граждани са подали два сигнала срещу Иван Гешев в Софийска градска прокуратура, съобщи БНР, цитирайки източник от държавното обвинение.

По единия от тях е възложена проверка на Антикорупционната комисия, а по другия е постановен отказ от образуване на досъдебно производство.

Жалбите са пуснати при старта на разследването на главния прокурор и неговите заместници. След отстраняването на Иван Гешев за уронване престижа на съдебната власт, ръководителят на Наказателната колегия на Върховния касационен съд Лада Паунова, която отговаря за механизма на разледването, е препратила сигналите на компетентната Софийска градска прокуратурата. От там отказаха детайли по съдържанието им, освен, че по единия наблюдаващият прокурор не е установил данни за извършено престъпление, а развитието по другия ще зависи от проверката на Антикорупционната комисия.

Иван Гешев отстранен от ВСС от поста главен прокурор

Иван Гешев отстранен от ВСС от поста главен прокурор

16 гласа "за" уронването на престижа на съдебната власт

Това не са единствените проверки срещу Гешев в СГП. По тях той беше разпитван малко преди Висшия съдебен съвет да прекрати предсрочно мандата му. Едната е по сигнал на временния ръководител на държавното обвинение Борислав Сарафов за незаконни записи, натиск срещу бившия наблюдаващ прокурор по делото "Барселонагейт и неправомерно използване на почивната станция на прокуратурата в Боровец. Дали тя ще доведе до повдигане на обвинения ще стане ясно в първите месеци на следващата година.

Другата проверка е за опит за принуда над самия Гешев да подаде оставка. По нея са разпитвани членовете на Прокурорската колегия, които през май внесоха искане за отстраняването му от поста и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Назначена е експертиза във връзка с твърденията на Гешев, че е бил притискан да напусне поста чрез заплахи към него и семейството си. Това станало чрез телефонни обаждания и писмо, за съдържанието, на които разказа самият той.

Иван Гешев вече няма статут на магистрат

Иван Гешев вече няма статут на магистрат

Върховният административен съд посочва, че на практика той е уволнен от системата и не може да иска да бъде възстановен