Двама души получиха ефективни присъди за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Делата са по досъдебни производства, образувани от Районна прокуратура - Враца, за престъпления по транспорта по чл. 343б от НК.

При единият от случаите през нощта на 5 декември 2022 г. Ц.В. управлявал лек автомобил, когато бил спрян за проверка от автопатрул. При направен тест с техническо средство било установено наличие на 1.08 промила алкохол в издишания от водача въздух.

В хода на разследването е изяснено, че през март 2021 г. Ц.В. е бил осъден за същото деяние. Той се е признал за виновен за повторното престъпление и е сключил споразумение с прокуратурата. Съгласил се да му бъде наложено наказание от 1 година "лишаване от свобода" при строг режим на изтърпяване и глоба в размер на 500 лева.

С определение съдът е одобрил сключеното между страните по делото споразумение, което има последиците на влязла в сила присъда.

Ефективно наказание 3 месеца "лишаване от свобода" и лишаване от право да управлява МПС за срок от 8 месеца е наложено на Б.А.

Той е бил обвинен от Районна прокуратура - Враца за шофиране на лек автомобил след употреба на канабис. Престъплението е било извършено на 24 август 2023 г.