"Над 15 души, повече от които от клана Гольовци, са задържани за участие в организирана престъпна група, срещу която полицията провежда спецакция в столичния квартал "Орландовци". Това заяви на брифинг пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев.

По думите му става въпрос за престъпна група, занимаваща се с широкоспектърна дейност - от битови кражби до сериозни грабежи, разпространение на наркотици, както и производство на акцизни стоки без бандерол и разпространението им.

Гешев отбеляза, че по случая се работи от 6-7 месеца.

МВР с операция в столичния кв. „Орландовци“

МВР с операция в столичния кв. „Орландовци“

Разследва се и евентуалното участие на двама служители на Второ РПУ в София

Той обясни, че в операцията се е включила и Дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР, тъй като има информация, че двама служители на Второ РПУ са част от престъпната група. Тяхната дейност се изразявала в осигуряване на чадър при извършването на конкретните престъпления.

Гешев заяви, че не става въпрос толкова за документално укриване на случаите, а по-скоро реална физическа охрана при извършване на престъпленията. 

Предстои да бъде доказана вината на двама полицаи от Охранителна полиция затова дали са подпомагали организираната престъпа група. 

Подробности по тазсутрешния случай разкри и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. По думите на главния секретар тяхната дейност е била да гарантират в момента на кражба да няма полицейски екипи. 

Организираната престъпна група от много дълго време е извършвала престъпната дейност. Тя е действала само на територията на София и при претърсванията от страна на компетентните органи са намерени скъпи автомобили, акцизни стоки, инструменти, които са свързани с разбивания, уреди за кражби и други. Продължава претърсването на още десетки адреси, разхвърлени на територията на квартал "Орландовци".

Иванов посочи, че операцията е стартирала в 6 часа тази сутрин и утре разследващите органи ще има повече конкретика по случая. Има информация кой е шефът на организираната престъпа група, но утре трябва да стане ясно кои хора ще бъдат привлечени под наказателна отговорност.

"Тепърва продължава работата и ако бъде доказана вината им, ще бъдат подведени по наказателна отговорност", увери главсекът.

Намерено е и голямо количество оръжие, като след назначена експертиза ще се докаже дали е газово или бойно. 

Зам.-главният прокурор Иван Гешев допълни, че може да се каже кой е шефът на престъпната група, но дали ще бъде доказано това, предстои да се реши в следващите 24 часа.

На въпрос дали шефът на престъпната група е от етническите малцинства, Гешев заяви, че той не разделя хората по етнически признак, а се интересува от наказателно-правната отговорност.

В хода на специализираната операция има установени над 10 жилищни сгради, които са се присъединили към електропреносната мрежа. Предстои да бъде документирана и тази престъпна дейност, която няма нищо общо с престъпната група за разпространение на наркотици и грабеж.