Пред МБАЛ „Света София" се състояха две демонстрации.

Те са по повод смъртта на родилката Запряна Коледарова от 4 април тази година.

Едната демонстрация беше организирана от Христо Коледаров - съпруг на починалата. В нея се включиха около 30-40 човека, съобщи zdrave.net.

Протестиращите поискаха среща с д-р Мазнейкова или някой от управата на МБАЛ „Света София", но до обяд такава не се състоя.

Другата демонстрация беше организирана от Граждански комитет за защита на д-р Валентина Мазнейкова и в нея участваха както колеги на лекарката, така и доволни от работата й пациенти. До обяд организаторите бяха събрали над 160 подписа в защита на директора на лечебното заведение.

В същото време инициативен комитет на група български родители, потребители на сайтa BG-mamma обясниха пред медиите, че вчера са изпратили отворено писмо до различни институции.

В него те настояват да им бъде отговорено нa въпроса защо 90 дни няма никаква информация за съдебно-недицинската експертиза и разследването на смъртта на Коледарова.

Родителите настояват да се даде информация и кои са органите и длъжностните лица, работещи в момента работят по случая с починалата, както и дали вече е установено кой е виновен за трагичната смърт на Запряна Коледарова.

Писмото е подписано от над 3700 интернет потребители. 26-годишната Запряна Коледарова почина на 4 април 2009 г., 28 дни след като е родила в МБАЛ „Света София".

Няколко дни преди термина си тя е почувствала неразположение, а телесната й температура се е повишила.
В това си състояние тя е постъпила за раждане в болницата, където й е направено секцио. Заради състоянието си е изпратена в СБАЛ за хематологични заболявания ЕАД, а след това и в СБАЛАГ „Майчин дом", където е преценено, че се налага операция по отстраняване на матката.

При повторна реанимация Коледарова изпада в кома и умира в реанимацията на ВМА.
На 13 април е съобщено за разпоредена проверка по случая със срок за изготвяне на съдебномедицинска експертиза до 28 април. Три месеца по-късно все още няма обявени резултати от нея.