На две години условна присъда и глоба от 5 000 лева е осъден 42-годишния Ангел Р. От Панагюрище за трафик на мигранти. Присъдата е на Районния съд в Стара Загора. Тя е срещу шофьор за подпомагане на 37 сирийци да преминат незаконно през страната, съобщиха от Районната прокуратура в града на липите.

Ангел Р. от Панагюрище, е обвинен за подпомагане на незаконно преминаващи през страната чужденци - престъпление по член 281, алинея 2, точки 1, 4 и 5 във връзка с алинея 1 от Наказателния кодекс. Разследването било продължило 9 дни.

На 23 декември 2015 г. Районен съд - Стара Загора му е наложил наказание от две години лишаване от свобода условно с изпитателен срок от четири години, както и глоба в размер на 5 000 лева. По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът е постановил и да бъде отнет в полза на държавата автомобил, марка „Рено Мастер“, със софийска регистрация, с който лицата незаконно са преведени в страната.

Ангел Р. е задържан от органите на МВР на 14 декември 2015 г. на автомагистрала “Тракия”, в района на гр. Стара Загора, в посока запад към гр. София,  по време на извършена проверка на управлявания от него микробус, марка „Рено Мастер“ със софийска регистрация.

При проведеното претърсване е установено, че в автомобила са успели да влязат и да пътуват 37 лица, които твърдели, че са от Сирия. Сред тях имало десет деца под 16-годишна възраст. Всички са пресекли незаконно държавната граница на България и са били без документи за самоличност.

Съдебният акт на Районен съд - Стара Загора е влязъл в сила след споразумение и е окончателен.