Около 25%  от загиналите при катастрофи, са пешеходци. Това обяви в ефира на Нова телевизия председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. В България повечето шофьори не зачитат задължението да спират на пешеходна пътека, поясни той.

Правото на пешеходеца да пресича на пешеходна пътека не е абсолютно, гласи становище на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Становището е във връзка с делото за смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която през 2011г. беше блъсната от моторист на пешеходна пътека, а Върховният касационен съд намали присъдата на осъденият на 2 години с мотива, че Лора е "съпричинила" инцидента.

"Последното решение на ВСС е, че пешеходецът няма абсолютно право на пешеходната пътека. Искам да попитам те дали имат деца и къде ги учат да пресичат", коментира майката на Лора - Нели Петрова, която  е депутат от ГЕРБ.

"В голяма част от малките градове се кара абсолютно дивашки и правата на пешеходците не се спазват", коментира Тодоров. Според него, лоша практика е и това, че много пешеходци застават на пешеходната пътека, говорят по телефона, оглеждат се, спират. 

Водачът не знаел дали те ще пресичат, или не.  Затова Тодоров напомни основното правило - пешеходците не трябва да излизат бързо и рязко на пешеходната пътека. В България повечето шофьори не зачитат задължението да спират на пешеходна пътека, заключи той.