Едва 18-20% от децата, които реално се нуждаят се от зъболечение попадат при денталния лекар, и то само защото родителите им не ги водят

Това е мнението на специалистите от Българския зъболекарски съюз, представено от д-р Николай Шарков.

Като престъпно определя той безотговорното поведение и немарливост в семейството. Особено при положение, че пакетът от стоматологични услуги за деца, договорен с НЗОК, съвсем не е малък.

Освен това статистиките на зъболекарите показват, че близо 80% от 6-годишните български деца имат по 4-5 кариеса на млечните зъби, а всеки четвърти тийнейджър е с поне един изваден постоянен зъб, най-често молар.

Шарков припомни, че денталното здраве е неразделна част от общото здраве на организма и проблемите в устната кухина могат да имат много лоши последици, като например да причинят тежки заболявания на различни органи и системи - миокардит и перикардит, ставни възпалителни процеси, бъбречни болести, кожни заболявания, сред които алопеция ареата и много други.

Според коментира на д-р Шарков основният проблем у нас си остава недостатъчно добрата орална хигиена, която се корени в безразличието и подценяването на тези въпроси от страна на родителите.