Софийският градски съд остави в ареста бившия военен министър Николай Цонев, съдията от СГС Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов.

Адвокат Василев обясни, че мотивите на съда за тези мерки, са че има обосновано предположение за извършено престъпление, опасност да се извърши друго престъпление, както и опасност да се укрият доказателства.

На въпрос след като има използвани СРС-та какви доказателства биха могли да бъдат укрити, адвокатът коментира, че не вижда какви могат  да бъдат тези доказателства.

По думите му основните СРС-та са носени от следователя Петров.

След като той е заявил, че има някакви предложения към него, съдия Сантиров заяви, че това, което има по делото са многократни обаждания на следователя Петров в предходен период, много настойчиви да се видят на всяка цена.", обясни адвокат Василев.

По думите му във връзка с това той възнамерява в първия работен ден да поиска от прокуратурата проверка на въпроса за отговорността и на следователя, събирайки тези материали от предходния период.

„Според нашия закон все още е наказуема провокацията към подкуп", подчерта Василев.

По думите му делото, за което се твърди, че е даван подкуп, е образувано срещу неизвестен извършител.

Васил Василев заяви, че се твърди, че виновни са длъжности лица от министерството на отбраната.

„Това, което разбрах от него, е че този договор, който толкова се обсъжда не е подписан от него.", посочи адвокатът на Цонев.

Той е категоричен, че бившият военен министър никога и по никакъв повод не се е срещал и не е разговарял със следователя Петров и със съдия Сантиров и с Тенчо Попов.

Той допълни, че това се вижда и от СРС-та.

Адвокат Василев посочи още, че няма нито едно съвместно събиране или разговор с който и да е от подсъдимите, на който Николай Цонев да присъства.

„През цялото време от сигнала на следователя всичките трима обвиняеми са били на пълно наблюдение  - и подслушватели и с видео наблюдение", допълни Василев.

По думите му въпреки това тотално наблюдение от 16 март до 1 април няма на нито едно място заснет разговор на Николай Цонев, с който и да е подсъдимите.

Той не пожела да коментира как стоят нещата при Сантиров и Попов.

Василев посочи още, че постановлението на СГС може да бъде обжалвано на 8 април пред Апелативния съд.

„Няма никакви данни следователят Петров и Сантиров, а днес и Попов е заявил това, да се познават или да имат някакви лични контакти с господин Цонев.", посочи адвокатът.

На въпрос дали има данни, че Николай Цонев има фалшив болничен лист защитникът му е категоричен, че това не е така.

„Направена му е операция", посочи Василев. Ако някой смята, че има някаква фалшификация , образува се дело, но е видимо че е опериран.

На въпрос как ще коментира, че поведението на следователя беше определено като доблестно, адвокат Василев припомни, че Бойко Борисов е заявил преди време, че е Алексей Петров е лоялен гражданин когато е получил една справка която била осветена и излязла от Сергей Станишев.

Тези квалификации от изпълнителната и съдебната власт се оказва, че не може да се вземат много на сериозно.", посочи Василев.

ОТ ПО-РАНО ДНЕС:

Тримата обвиняеми влязоха в съдебна зала под засилена полицейска охрана. Николай Цонев и Петър Сантиров запазиха мълчание.

Заседанието на съда започна в 13.00 часа при закрити врата.

Вчера прокуратурата поиска налагане на „постоянен арест" за тримата.

На влизане в съдебната зала бившият главен секретар на Министерство на финансите Тенчо Попов заяви „не познавам министъра", визирайки бившия военен министър Николай Цонев.

Пред журналисти той допълни, че използваните СРС-та ще докажат това.

След заседанието на което бяха изложени мотивите адвокатът на Николай Цонев Васил Василев заяви, че ще сезира Висшия съдебен съвет, главния прокурор и другите власти, защото „полицейщината трябва да спре".

Адвокат Василев е поискал заседанието да бъде, открито тъй като по думите му използваните СРС-та представляват „игри и закачки и не са държавна тайна."

Съдът, който заседаваше при закрити врата поради използваните в хода на разследването са използвани СРС -та, откри заседанието в 13.00 часа.

Причина за забавянето е, че ексминистър Цонев поиска да се запознае със събраните срещу него доказателства.

Тримата бяха задържани при акция в четвъртък. Според обвинението бившият военен министър, чрез посредниците - съдията от СГС Петър Сантиров и бившият главен секретар на МФ Тенчо Попов, предложил на следователя Петьо Петров подкуп.

Целта била да бъде "оправено" дело, по което бившият министър е разследван.

Миналата седмица всички съдии от наказателното отделение, освен Мирослава Тодорова, Иван Коев и Десислав Любомиров си направиха отвод.

В това число е и председателят на съда Георги Колев. Те още в четвъртък заявиха, че няма да гледат мярката на колегата си Сантиров.

Междувременно прокурорът Роман Василев се извини за думите си при ареста на Николай Цонев.

Очаква се в първия работен ден през следващата седмица да стане ясно как ръководството на прокуратурата се отнася към отношението, демонстрирано от Роман Василев към Цонев.

Очаква се срещу него да бъде образувано наказателно производство.

По отношение на извинението от страна на Роман Василев за негово изказване при ареста на Цонев адвокат Василев заяви: „Единственото което можем да кажем е, че сме го чули, но това няма да ни спре да се движим за защита на правата на клиента си."

Полицията си е свършила перфектно работата при операцията по задържането на бившия военен министър Николай Цонев", коментира в Севлиево министър-председателят Бойко Борисов и призова да не бъдем толкова състрадателни към хора, които са причинили щети.