За 15 май беше назначен оглед на Двореца „Кричим", като двама експерти ще установяват през кои години са правени подобренията в сградата.

Днес се проведе поредното заседание по делото за собствеността на имота, заведено от Симеон Сакскобургготски и сестра му с претенцията, че дворецът е тяхна частна собственост като наследници на Фердинад и Борис Трети.

Показания пред съда даде 49-годишната свидетелка Емилия Шушарова - краевед от с. Куртово Конаре, където се намира имота, съобщи Радио Пловдив.

Тя заяви, че в проучванията, които е правила, местните жители твърдят, че имотът е заграден от цар Фердинанд около 1900 г., а през 1936 г. цар Борис Трети изгражда двореца в рамките на този парцел.

След въпроси от страна на защитниците на държавните интереси обаче стана ясно, че тази свидетелка не е виждала нито един документ, от който да става ясно, че Фердинанд е платил на някого за този имот.

Съдът допусна и още две експертизи - едната, от които допълнителна към приетата съдебно - техническа и една повторна с вещо лице архитект, която да даде заключение отново досежно идентичността на претендираните имоти, като се съобрази и с това кога са построени сградите.

Делото ще има и други заседания, насрочени за средата на май.