андрей кехайовБългарският лекарски съюз е във финансово-икономически колапс. Това заяви бившият му председател д-р Андрей Кехайов на пресконференция в БТА. Той призова за спешни реформи в съсловната организация и подобряване на диалога с институциите.

Кехайов се извини на журналистите за това, че се среща с тях преди празниците. По думите му това е резултат от погрешното решение на БЛС да проведе събора си в Равда на Цветница.

Бившият председател на лекарския съюз посочи, че чак сега е бил приет отчетът за управлението в периода 2005-2008г. Кехайов, който представяше в Равда лекарите от Смолянска област, подчерта, че това е станало при пълно единодушие.

Д-р Андрей Кехайов разкритикува организацията на събитието, като посочи, че е присъствал на 26 от общо 52 проведени до този момент събора и за пръв път не е имало кворум на първия ден и в резултат не е бил приет дневният ред. По думите му за пръв път излиза информация от работата на подобен форум без той да приключи с ясна резолюция, което говори за непрофесионализъм.

Според Кехайов един от симптомите за това какво ще се случи в Равда е била липсата на дебат за промените преди събора. Той посочи, че в резултат на това предложените от ръководството промени в устава на съсловната организация не са били приети, а много от тях са влизали и в противоречие със законодателството.

Експредседателят посочи, че ръководството на БЛС в момента има проблеми, тъй като не изпълнява ангажиментите си към лекарите за защита, осигуряване на допълнителна квалификация и създаване на правила за добра медицинска практика. Това, по думите му, се прехвърля към лекарите и към пациентите.

Д-р Андрей Кехайов заяви, че настоящото ръководство трябва незабавно да направи обективен анализ на процесите в БЛС. Освен това, по думите му, трябва в районните колегии да влязат по-млади лекари. „БЛС трябва да се реформира и така да даде пример на другите институции", категоричен бе Кехайов.

Кехайов призова съсловната организация до септември да представи финансов отчет за последните две години, тъй като на този етап не изпълнява ангажимента да информира членовете си и така поражда съмнения за финансовото си положение. Бившият председател посочи, че отправя този призив след края на прокурорските проверки и одита на управлението му.

Д-р Андрей Кехайов предложи три конкретни стъпки за подобряване на положението на лекарското съсловие у нас. По думите му трябва да се състоят дебати по места с участието на лекарските организации и здравните институции, за да се уточни ролята им.

По думите на Кехайов, трябва да бъде проведена национална конференция по проблемите на лекарския съюз. Това трябва да е големият дебат за БЛС, посочи Кехайов. Бившият председател на лекарския съюз обяви, че през септември у нас ще се проведе международна конференция за здравните системи.

Андрей Кехайов посочи, че вече е провел разговори с представители на Световната здравна организация и на събитието ще дойдат лектори на световно ниво. Самият Кехайов ще изнесе доклад за състоянието на здравеопазването у нас.

По отношение на цените на прегледите, ексшефът на БЛС припомни, че през 2007г. с участието на д-р Цветан Райчинов и д-р Стефан Константинов - настоящият министър, е била определена минимална цена на прегледа при специалист при отчитане на всички допълнителни разходи. Тя е била 22 лв., а сега, като се вземе предвид инфлацията, трябва да е 24 лв., категоричен беше Кехайов.

Той добави, че става въпрос за най-ниската цена, която се плаща от Здравната каса. Според него през 2012г. трябва да бъде предвидено финансиране за достатъчен брой прегледи, за да не се налага пациентите да плащат от джоба си. Кехайов заяви, че не може да се говори за единна максимална цена на прегледа в частните кабинети, тъй като различните медицински направления са свързани с различни разходи.

Бившият председател на БЛС припомни, че е един от хората, наложили работещия принцип на клиничните пътеки. Андрей Кехайов заяви, че е нужен дебат, тъй като здравното министерство има силни мотиви, но не и силни аргументи. Според него институциите нямат ресурса, за да работят с диагностично-свързани групи. Кехайов посочи, че вече е споделял това мнение с Божидар Нанев.