Депутатът от ПГ "БСП за България" Елена Йончева отново коментира оградата ни с турската граница. Йончева изтъква в свой статус във Фейсбук, че оградата продължава да пропада. Журналистката публикува и снимки на оградата, на които тя държи днешен естник, а да удостовери достоверността на снимките.

"Днес, 8.01.2018 г. в района на Малко Търново - паднала ограда. Налага се да документирам събитието с днешни вестници, за да удостоверя достоверността му", пише в публикацията на Йончева. По думите й съоръжението е не само неефективно, а и продължава да пропада.

Тя напомни, че съоръжението не е построено според заданието на МВР от 14 януари 2015 г.

"На 20.11.2015 г. Главна дирекция "Гранична полиция" дава правото на областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас да променят проекта за ограда. Предоставеното право на областните управители да променят техническите параметри е направено с една единствена цел - корупция", отбелязва в публикацията си Елена Йончева и допълва, че за възпрепятстващо съоръжение, заедно с прилежащия обслужващ път, са дадени около 1 млн. лева на линеен километър.

Депутатът се позовава и на доклада на Главния инспекторат на МС от април 2017 г., който е бил изготвен във връзка с проектирането и изграждането на временната ограда на българо-турската граница. Този доклад констатира фрапиращи нарушения, изтъква Йончева.

Снимка 332875

Източник: От Facebook

В него пише, че даденото указание на Гранична полиция не кореспондира с утвърденото от Министъра на вътрешните работи задание за проектирането на съоръжението, по което областните управители вече са сключили договори за изграждането на съоръжението и обслужващия път, акцентира Йончева.

В статуса си във Фейсбук Елена Йончева казва, че проверяващият екип не е можел да установи, на много места дали оградата е едноредова или двуредова.

"Абсурдно е проверяващият екип на Главния инспекторат на МС да отиде със специална задача да провери дали има изградена ограда и от какъв тип е - и да не може, след проверка, да отговори на този въпрос", завършва публикацията на народния представител.