Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България да плати 10 000 евро обезщетение и разноските по делото (3000 евро) по дело за домашно насилие, съобщава БНР.

Според единодушното решение на съда у нас липсва необходимото законодателство срещу домашното насилие, а по случая прокуратурата не е образувала наказателно производство срещу извършителя. ЕСПЧ посочва, че са нарушени забраните за нечовешко или унизително отношение и за дискриминация по Европейската конвенция за човешките права.

Жертвата A.E., 15-годишна по време на събитията, е била бита, ритана и душена от 23-годишния мъж, с когото живеела. Държавата не е защитила A.E., въпреки че тя е пострадала многократно от домашно насилие, уточняват от ЕСПЧ.

В решението на съда се посочва, че българското законодателство изобщо не е успяло да се справи с проблема с домашното насилие. Начинът, по който тези разпоредби са формулирани и тълкувани от съответните власти, лишава някои жени, жертви на домашно насилие, от възможността за наказателно преследване (на извършителя) и от ефективна защита, допълват от ЕСПЧ.

Липсата на официална изчерпателна статистика на властите вече не може да се обяснява като обикновен пропуск от тяхна страна, предвид равнището на проблема в България и свързаното с това задължение на властите да обърнат специално внимание на ефектите от домашното насилие върху жените и да предприемат необходимите действия.

Отказът да се ратифицира Истанбулската конвенция може да се разглежда като показател за равнището на техния ангажимент за ефективна борба с домашното насилие, пише още в решението си ЕСПЧ.

България е осъдена да плати 1.6 млн. евро на Сакскобургготски

България е осъдена да плати 1.6 млн. евро на Сакскобургготски

ЕСПЧ се произнесе и по делото на Местан - санкцията е 4 400 евро