Европейската централна банка и болшинството страни от Еврозоната призоваха Португалия да се обърне за финансова помощ към Евросъюза, съобщава РИА Новости, като цитира „Файненшъл таймс".

Според ЕЦБ и въпросните страни това ще спаси от подобна стъпка Испания, която е страна с много по-голяма икономика.

Според финансовия министър на Германия, ако Португалия се възползва от финансова помощ, то това ще е от полза за Испания, тъй като тя е много силно свързана с Португалия.

Предната седмица с молба за финансова помощ към ЕС и МВФ се обърна Ирландия, за да реши проблемите си с дълга и в момента води преговори.

Дефицитът на бюджета на Португалия по данни на Евростат достига 9,3 % от БВП, а държавният дълг - 76,1 % от БВП.

В понеделник обаче премиерът Жозе Сократеш заяви, че страната му не се нуждае от помощ. Днес португалският парламент гласува пакет от антикризисни мерки, които предлага правителството в рамките на бюджет 2011.

Европейската централна банка не изключва също да увеличи размера на фонда, създаден за помощ на проблемни страни.

Еврокомисията също се изказа за увеличаване на размера на фонда, който съставлява 440 милиарда евро. Против това обаче е германският канцлер Ангела Меркел, която заяви, че всичко ще остане така както е решено.

През май ръководството на ЕС одобри план за спасяване на страни от Еврозоната, които могат да се окажат в затруднено положение като Гърция.

Пакетът от финансова помощ включва 750 милиарда евро и включва кредити и гаранции за страните от еврозоната, а също и заеми.