Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев ще бъде на посещение в Троян, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.

В 10.30 ч. д-р Желев официално ще открие новата Микробиологична лаборатория в Специализираната болница за активно лечение по белодробни болести „Проф. д-р П. Мондешки".

От 11.30 ч. министър Желев ще участва в събитието по повод приключването на проект "Обновление на сграден фонд" и проект "Доставка на медицинска апаратура" в лечебното заведение.

Проектите са финансирани от Министерство на здравеопазването, съобщи zdrave.net.

Първият проект "Доставка на медицинска апаратура", на стойност 100 000 лв., бе насочен към подобряване качеството на медицинската помощ в СБАЛББ чрез осигуряване на необходимата апаратура за съвременна диагностика и лечение на белодробни болни.

Доставени са цифров ехографски апарат, автоматичен биохимичен анализатор за нуждите на Клинична лаборатория; синхронизиран кардиодефибрилатор за "Интензивен сектор"; дигитален микроскоп, мултифункционална охлаждаща центрофуга и дестилатор за нуждите на Микробиологична лаборатория; диагностичен спирометър от трето поколение и електрокардиограф за Функционален кабинет; ултразвуков инхалаторен апарат за сектор "Рехабилитация".

Целта на втория проект - "Обновление на сграден фонд", на стойност 100 000 лв., е подобряване на техническото и физическото състояние на сградния фонд и инфраструктурата на  СБАЛББ „Проф. д-р П. Мондешки" в съответствие с изискванията за енергийна ефективност и съхраняването им като архитектурен паметник на културата.

Програмата на посещението на министър Желев в Троян  предвижда посещение в МБАЛ „Георги Стоев - Шварц". Д-р Желев ще разгледа болничните отделения и ще проведе среща с кмета на града, директора на лечебното заведение и членовете на Медицинския съвет.