Комисията по петициите в Европейския парламент прие за допустима жалбата на британеца Майкъл Шийлдс.

Припомняме, футболният фен Майкъл Шийлдс е осъден в България през 2005г. за опит за убийство на 15 години затвор и 200 000 лв. имуществено обезщетение след нанасяне на тежки телесни повреди на бармана Мартин Георгиев на 30 май 2005г.
Присъдата е потвърдена на втора инстанция и намалена на 10 години затвор, която завърналият се в Англия Шийлдс излежава в затвора Гарт.

Преди време обаче британските вестници писаха, че българските власти са разрешили помилването на младежа.

В жалбата, която гледаха евродепутатите се настоява Европейският парламент да се произнесе относно невъзможността и нежеланието на българските власти да се справят със случая, както и да помогнат на адвоката на Майкъл Шйилдс да задвижи процедура по възобновяване на делото.
Съдът по правата на човека вече е отхвърлил жалбата на Шийлдс като недопустима, припомня пресцентърът на ВСС.

В днешното заседание на комисията участваха членът на ВСС Цони Цонев и Мария Михайлова, прокурор от Върховна касационна прокуратура.
Те са разговаряли с британската евродепутатка Арлийн Маккарти, която се явява основен защитник на каузата на Майкъл Шийлдс и съвносител на петицията.

Единственият български представител в тази комисия Душана Здравкова от ГЕРБ - бивш шеф на Варненския окръжен съд, смята, че това е намеса в работата на българската съдебна система.
Тя ще сезира председателя на Европейския парламент Ханс Герд Пьотъринг.

Здравкова смята за неприемливи както обсъждането на потвърдена и влязла в сила присъда, така и скоростта, с която петицията, внесена от адвокатите на Майкъл Шийлдс преди около 20 дни, веднага влиза в дневния ред на комисията.

Тя разказа, че по време на днешното заседание са се обединили евродепутати от старите страни членки, представители на различни парламентарни групи и са гласували да дадат ход на жалбата.

В нея Шийлдс отново повтаря тезата си, че е невинен, че извършителят на престъплението е друг, че българският съд не е взел под внимание важни факти и доказателства и му е определил необичайно високо обезщетение.
То, според адвоката му, е вид дискриминация спрямо чужд гражданин.

Предстои да бъде насрочено открито заседание на комисията по петиции по този случай, като по време на него ще бъдат изслушани и аргументите на български магистрати.

Каквото и да е заключението от предстоящото открито заседание, то ще има препоръчителен характер.
Според Душана Здравкова обаче, евентуална декларация, в която се изразява загриженост по случая, би оронила престижа и на страната ни, и на съдебната ни система, която, според нея, си е свършила работата изцяло според правилата.