Европейската здравна карта, която здравноосигурените български граждани трябва да притежават при пътуване в чужбина, да бъде препоръчителна, а не задължителна.

Това гласува парламентът на първо и второ четене. Предложението за промяна в Закона за здравното осигуряване е на Ваньо Шарков и Мартин Димитров - "Синята коалиция", предаде БиТиВи.

Мотивът на вносителите е, че с въвеждането на изискването за задължително притежаване на картата се нарушава правото на свободно придвижване на българските граждани, гарантирано от конституцията и международните актове, по които сме страна.

Съгласно Закона за българските документи за самоличност всеки българин има право да напуска държавата само с идентификационен документ - лична карта, и да се завръща с нея през вътрешните граници на Р България от страните-членки на Евросъюза, посочват Шарков и Димитров.

Затова, според тях, европейската здравна карта трябва да бъде препоръчителна, тъй като с нея се повишава здравната сигурност на сънародниците ни при пътуване и пребиваване в ЕС.

Европейската здравноосигурителна карта трябва да бъде съпътстваща и българските граждани е добре да я притежават, отбеляза председателят на здравната комисия Лъчезар Иванов.

Причината, по думите му, е, че материалното състояние на сънародниците не е толкова добро, за да могат, при нужда в страните от ЕС да платят кеш за здравна услуга.

Документът е необходим и за да могат хората да докажат, че са платили здравните си вноски.