България подкрепи директивата, с която ДДС измамите за над 10 млн. евро ще се разследват от бъдещия Европейски прокурор, съобщиха от министерството на правосъдието.

За тази директива бе постигнато съгласие с квалифицирано мнозинство на заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" днес в Брюксел. "Поздравявам словашкото председателство за постигнатия компромис. Подкрепям включването на тежките форми на ДДС измами от трансграничен характер", заяви в изказването си Министърът на правосъдието на България Екатерина Захариева.

Директивата определя престъпленията, които ще преследва бъдещата Служба на европейския прокурор. Сред тях ще попаднат случаите с нанесени щети от ДДС измами над 10 млн. евро, настъпили на територията на повече от една държава-членка на Съюза.

Министрите на правосъдието не можаха да постигнат съгласие по проекта на регламента за създаване на Службата на европейския прокурор. За да бъдат изчистени всички допълнителни въпроси, досието ще бъде обсъдено на извънреден Съвет през февруари.

"Още от началото на преговорите за Европейския прокурор, България е подкрепяла и е настоявала за силна, независима и ефективна европейска прокуратура. Не смятаме, че трябва да се правят повече компромиси", призова колегите си Екатерина Захариева да постигнат съгласие по досието.

Преди Съвета министър Захариева се срещна с комисаря по правосъдие Вера Йоурова. С нея обсъдиха Кодекса за поведение в интернет, който трябва да се бори с речта на омразата. От Комисията уверяват, че коментарите на потребителите, които представляват реч на омразата, ще бъдат премахвани.

Министър Захариева проведе срещи и със заместник-председателите на Европейската комисия Франс Тимерманс и Валдис Домбровскис, с генералния секретар на ЕК Александър Италианер и с генералния директор по въпросите на правосъдието и вътрешните работи в Генералния секретариат на Съвета на ЕС Катрин Роже.

Сред обсъжданите теми бяха предстоящото българско Председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г., приключването на анализа на структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България и предстоящия доклад по Механизма за сътрудничество и оценка, който се очаква през януари 2017 година.