Столичният кмет Йорданка Фандъкова е възложила проверка във връзка с дейността на администрацията в Бистрица и в Панчарево по повод информацията за имотни измами там.

Пред News.bg Фандъкова заяви, че очаква проверката да приключи за срок от един месец. Столичният кмет е изпратила сигнал и до прокуратурата.
Припомняме, прокуратурата се самосезира след материал на bTV и започна проверка във връзка с разкритите схеми за имотни измами.

„Безспорно данните, които бяха изнесени, са изключително притеснителни. Включително от колегата кмет на Бистрица съм запозната с неговите притеснения, че става въпрос не просто за пропуски, а за закононарушения”, заяви Фандъкова, но допълни, че когато става въпрос за съмнения за закононарушения прокуратурата е компетентният орган, който вече е сезиран от столичния кмет.

„Не само подадох сигнала, чух се и с градския прокурор вчера, за да имаме добрата координация”, коментира още Фандъкова.

Става дума не само за дейността на Поземлената комисия, която макар и да се нарича общинска, е на подчинение към Министерство на земеделието, но и за работата на чиновници от районната администрация. „Това не мога да допусна. Ако се установят административни или закононарушения, съответно ще се получат и санкции”, увери Фандъкова.

Кметицата посочи и че самата тя е назначила административна проверка, а по един от конкретните случаи – строителство на улица - се занимават както кметът, така и главният архитект на София.

Кметът на район Панчарево е имал и среща с гражданите, за да се търсят решения.

„Аз бях запозната с този казус и работихме, за да намерим решението му, който за съжаление с развитието си в годините е стигнал до тук”, каза още Фандъкова.

По думите й темата с връщането на земите и работата на поземлените комисии, както и за реституцията, е много тежка, тъй като много често администрацията трябва да реагира, едва когато са върнати земи на детски площадки, на междублокови пространства. Затова и Столична община инициира промени в Закона за устройство и застрояване, с които да се дефинира какво е междублоково пространство, за да запази зелените площи.

Промените вече са качени на сайта на Министерство на регионалното развитие. „Така че тази тема е много широка – от една страна да защитим публичния интерес, а от друга - всеки, който е правил нарушения, да получи съответните санкции”, категорична бе Фандъкова.