Държавата да дава награда за информация по случай на отвличания.

Това са обсъдили вътрешният министър Цветан Цветанови бившият директор на ФБР Луи Фрий, който е на посещение в България, за да сподели опита на американците в борбата с организираната престъпност, корупцията и отвличанията.

В САЩ има такава практика, обясни Фрий. ФБР разчита на финансовия стимул за участниците в група за отвличания , които да предадат своите съмишленици.

Американското законодателство осигурява и защита на свидетелите по важните криминални дела. „Имаме много силна програма за защита на свидетели", изтъкна Фрий.

Според него не е добра идеята да се криминализира даването на откуп:
„Трудно е да се направи това", смята бившият директор на ФБР, който обясни, че една такава практика може да демотивира семействата на похитени да подават сигнали в полицията и да започнат да търсят разрешение на проблема сами.

75% от похищенията в САЩ завършват с арестина групите с отвличания. Практиката на ФБР е групите за отвличания да биват задържани при предаването на откупа или след получаване на информация от някой от участниците.

Фрий посочи колко строги са наказанията в САЩ за този тип престъпления - максималната присъда е доживотен затвор, а ако при отвличането жертвата сериозно пострада похитителите могат да получат и смъртно наказание.

Основният принцип, при който се ръководят агентите на ФБР при разкриване на случаи на отвличания, е запазване живота на жертвата и второ, арест на похитителите.

С българския вътрешен министър Луй Фрий е обсъдил различни техники и способи за разследване на отвличанията.

Вътрешният министър коментира пред журналистите и скандалите от последните дни. Цветанов също така не се отказа от вчерашните си изказвания за намесата на ДАНС в политическия живот на страната.

„Това е логиката на събитията и процесите, които са ставали през последните години", смята Цветанов. Според него изнасянето на доклади от ДАНС е с една единствена цел - да няма служби и да няма сигурност в страната.

На въпроса как ще коментира заканите на Димитър Абаджиев, че ще извади любопитни факти за корупционни схеми в МВР, Цветанов отговори: „Чудесно, бих се радвал!".

„Сигурно ще извади данни и за личния ми живот, за бременността как се движи", допълни още той, визирайки публикуваните информации че очаква незаконно дете от своя тайна приятелка.