Бившият главен прокурор Никола Филчев не изключва да бъде арестуван. След като вчера вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че е възможно ексобвинител номер едно да е поръчал убийствата на адвокатката Надежда Георгиева и на прокурора Николай Колев, Филчев реши да му отговори задочно, използвайки трибуната на няколко медии.

Очаквам всичко - даже да ме арестуват. При балканските нрави, които ни заобикалят, и при явната изнервеност на вътрешния министър това няма да ме учуди, заяви бившият прокурор пред „Труд". Днес той потвърди това си мнение в ефира на БиТиВи, посочвайки, че министър Цветанов явно е твърде преуморен и изнервен.

Чувствате ли се застрашен? Нищо не чувствам.

Филчев обаче обвини вътрешния министър, че няма право да злоупотребява с властта, по начина по който го прави. Трябва много да внимава с властта, защото пътят от употребата със злоупотребата с власт е лесен, коментира Филчев, добавяйки, че това, което прави Цветанов не е законно.

Той допълни още, че съчувства на вътрешния министър, отбелязвайки, че е бил в подобно положение. Той от една година се бори с престъпността, аз 7 години като главен прокурор същото съм правил, даже моят пост е бил натоварен с повече отговорност, обясни Филчев пред вестника.

Ако срещу него има атаки от организираната престъпност, срещу мен е имало и има много повече. Разбирам го, макар че той изключително много ми уврежда интересите и ми накърнява достойнството, каза още той.

Как се чувствате като обвинен за две убийства?
Е засега не съм обвинен в нито едно. Цветанов е казал нещо в бързината, объркал се.

По думите му за един млад управляващ, какъвто е Цветан Цветанов е трудно да намери златната среда. А и властта променя човека, разбира се, това трябва да се отчита. Сигурно като всеки човек се вълнува, изтъкна бившият обвинител.

Запитан как ще коментира упреците, отправени към него от страна на Едвин Сугарев и Николай Колев - Босия, той отговори, че те са „клозетни драскачи".

Ако беше преди години, те щяха да пишат по стените на градските клозети. Добре, ама днес е демокрация, всеки пише, всеки има сайт. А много от медиите са заченати в грях и обслужват корпоративни интереси, както казва г-н Цветанов. Ами да. Има сценарий, който е в ход, заяви бившият прокурор. Тези непремерени приказки на Цветанов, че съм бил част от организираната престъпност, просто трябва да се коригират. Защото моят живот е преминал в служба на борбата срещу организираната престъпност, изтъкна той.

Не може всеки да ходи по телевизиите, да размахва пръст и да казва този е убиец. Това право е дадено само на съда.

Относно отношенията си с Бойко Борисов в качеството му на главен секретар на МВР, Никола Филчев припомни последните изказвания на премиера, от които стана, че двамата са работили успешно заедно. Когато имаше във ВСС опити Борисов да бъде притесняван с т. нар. разделение на властите, аз категорично станах, подкрепих го и всичко спря, увяхнаха, добави той.

Като цяло Никола Филчев определи всички обвинения, отправени към него за клевети, създадени от лоши хора.

По повод обвиненията на съпругата на Николай Колев за злоупотреба с власт и мокри поръчки, бившият обвинител каза, че това са приказки на една изстрадала жена и отрече да е пречил на разследването.

Тези думи са й сложени, да не ви казвам от кой...този, който я развежда с колите по телевизиите. Запитан дали визира Атанас Атанасов от ДСБ, бившият прокурор потвърди, че става въпрос именно за него. Припомняме, според синия депутат Никола Филчев трябва да бъде арестуван и да бъдат разследвани връзките му със задържаните при операция „Октопод".
Атанас Атанасов от ДСБ се оправдава с мен, защото той е отговорен за назначаването на Алексей Петров на секретна работа в Национална служба "Сигурност", посочи бившият обвинител.

Той каза още, че проверка на Националната следствена служба е установила, че прокурорът Николай Колев се е занимавал с контрабанда на наркотици и оръжие.

Бившият прокурор отрече да е замесен и в убийството на Надежда Георгиева, посочвайки, че в деня на убийството е бил в Либия заради медицинските сестри, които бяха обвинени, че са заразили деца със СПИН.

Пълен съм с грехове, най-вече към близките ми и към хора, с които съм работил.

На въпрос дали има намерение да съди хората, отправили толкова тежки обвинения към него, Филчев заяви:
Не ми се занимава, нямам вкус към такива неща, животът е кратък и не искам да се потопя в клевети.

Запитан за отношенията си с Алексей Петров, бившият главен прокурор изтъкна, че те не са близки и дори си говорят на Вие.

Умишлено не съм му се обаждал. Не искам да давам повод за най-различни интерпретации. И нямам намерение да се виждам с Алексей, ако не се блъсна в него. Макар че беше коректно, след като толкова време сме одумвани и има тежки обвинения срещу него, да почукам на вратата му, да питам как е, обясни Филчев.

В България има организирана престъпност, трябва да се направи изследване. Има контрабанда на наркотици, стоки, оръжие, незаконно преминаване на хора...

Пред никого не съм ходатайствал за назначаваното на Алексей Петров, категоричен бе Филчев по-късно и в ефира на Нова телевизия.

Той припомни, че Петров е назначен през февруари 2001 г., когато си е отивало правителството на Иван Костов. Филчев изтъкна и че дори не е знаел, че бившата барета е бил назначен в службите, докато това не е било оповестено през 2008г.

Бившият главен прокурор заяви, че е притеснен от това, което става в държавата. Нещо не е както трябва. Огромни са усилията на министъра, на МВР срещу организираната престъпност. Но това, което става, е замеряне с компромати. Нямаме доказателства срещу някого - добре, ама ще уредим в две медии да излезе нещо лошо за него. На какво прилича това? На европейска държава ли, попита той.

По-късно през деня в коментар за вчерашното си изказване министър Цветанов заяви, че няма никакво обвинение към когото и да е било. Той посочи, че в момента има обстоятелства и изказвания на близките на Колев и на Георгиева, които разследващите са длъжни да проверят.

Попитан дали има грехове, Никола Филчев сподели в ефира на БиТиВи: Пълен съм с грехове, най-вече към близките ми и към хора, с които съм работил, вероятно и в работата си към държавата съм пълен с грешки, защото животът ми започна преди 36 години с работата ми като съдия.

В заключение той добави, че от нищо не се страхува - само от ония горе.

По-късно през деня в коментар за вчерашното си изказване министър Цветанов заяви, че няма никакво обвинение към когото и да е било. Той посочи, че в момента има обстоятелства и изказвания на близките на Колев и на Георгиева, които разследващите са длъжни да проверят.