СГС разпита двама свидетели и прие експертиза по делото, което Ангел Бончев заведе срещу фондацията за борба с рак на гърдата „Утре за всеки".

Припомняме, бившият изпълнителен директор на Литекс и съпругата му заведоха гражданско дело срещу фондацията, на която по нареждане на „Наглите" Бончев преведе крупна сума, за да бъде освободена жена му.

Семейство Бончеви заявяват, че не искат да са съпричастни към дейностите на фондацията и не се интересуват от бизнеса, който тя развива. Искат да им върнат парите, тъй като са дадени насилствено.

В съда Давид Давидков разказа, че по времето на отвличанията на Ангел и Камелия Бончеви е трябвало да отговаря за тяхната сигурност. Той разказа, че е бил с Бончев, когато е правил превод на сумата от 157 хил. евро. Давидков обясни, че паричният превод е бил направен по искане на похитителите, които комуникирали с Бончев чрез sms-и.

Неделчо Стойчев от своя страна посочи, че е бил изпратен да помага на Бончев от бившия главен секретар на МВР Павлин Димитров. Той обясни, че след освобождаването на Ангел Бончев и отвличането на съпругата му, бившият изпълнителен директор на ПФК „Литекс" е бил в значително тежко физическо и психическо състояние.

В следствие на преживяното Бончев развил посттравматичен стрес, който се изразявал в чести пристъпи на панически състояния, вина, че не е могъл да предотврати отвличането на съпругата си, силен страх и мисли за самоубийство.  Това състояние му пречело да комуникира адекватно с похитителите и да взема адекватни решения, обясни пред съда свидетелят.

Четейки sms-ите от похитителите, Бончев си спомнял преживяното и вярвал на всички заплахи, които те отправяли, защото лично бил потърпевш от техните действия. Свидетелят каза, че по негова преценка в това състояние Бончев би направил всичко, което похитителите биха поискали от него. Той не пожела да разкрие точното съдържание на изпратените заплашителни sms-и, тъй като те представляват класифицирана информация.

Той е категоричен, че при разговорите с представители на фондацията Бончев изрично е казал защо дарява парите точно на тях. „В никакъв случай дарението не е било направено, защото Бончев има излишни пари и иска да ги дари на тази фондация", обяви свидетелят пред съда.

Адвокатът, представляващ фондацията - Розалина Апостолова, се опита всячески да докаже, че парите не са били преведени на 29 юли 2008 г., а ден по-късно. От приетата експертиза по делото става ясно, че Бончев е внесъл парите в „Първа инвестиционна банка", а те от своя страна е трябвало да направят превод до банка ДСК, където е сметката на фондацията. Адвокат Апостолова твърди, че парите са постъпили по сметката на фондацията на 30 юли и по думите й, няма документ, който да доказва, че те са внесени предишния ден.

Тъй като съпругата на Бончев е освободена на 29 срещу 30, явно по този начин от фондацията искат да не се обвързва отвличането, респективно освобождаването на Бончева, с дарението на парите.

„Това е абсурдното и смешното, защото този акт на насилие към нашето семейство беше документиран от вас медиите", коментира пред журналисти след края на съдебното заседание Ангел Бончев.

Той каза, че има sms-и и много добре си спомня кога е внесъл парите в банката и за това му е даден документ с точната дата и час. „Аз парите съм ги внесъл на 29-ти към 17:00 ч., а всичко останало, което е станало след това, аз не мога да знам, защото това са процедури на банката. Не мога да определя аз парите кога да пристигнат", обясни Бончев.

По думите му е факт, че когато похитителите са видели записа, са освободили съпругата му същата вечер. Записът е направен, след като парите са били внесени в банката, потвърди бившият изпълнителен директор на ПФК „Литекс".

Бончев посочи също така, че в предварителните разговори е обяснил на представител на фондацията защо дарява парите и им е казал, че ако приемат сумата, по този начин спасяват живота на Камелия Бончева.

Той информира, че по този случай се водят няколко дела - срещу групата за отвличания на „Наглите, настоящото дело между Бончев и фондация „Утре за всеки" и посочи, че е разпитван по друго дело, което предстои да бъде образувано - за изнудване на жертвите и близките им.

По думите на Бончев най-странното е, че някои доказателства, които се представят и приемат по другите дела, по това дело не могат да бъдат използвани. Жертвата на „Наглите" обаче не може да си обясни защо това е така и препоръча на медиите да се обърнат към правораздавателните органи с този въпрос.

„Нямам обяснение на този въпрос. Реално се водят три дела по един и същи случай, свързан с отвличанията. Изнудване има и сега ще образуват ново дело, защото ни разпитваха наново за изнудване", обясни Бончев и допълни, че отделно държавата съди „Наглите", а той е завел дело срещу фондацията.

Ангел Бончев е категоричен, че държавата още тогава е имала начини да спрат използването на парите от фондацията, докато не се изясни случаят.

След като дарил парите си, Бончев спрял да поддържа връзка и не комуникирал с фондацията. Жертвата на „Наглите" призна, че първоначално се страхувал да си ги поиска обратно. Той каза, че ако успее да спечели делото и си върне парите ще ги използва, за да си върне борчовете за лечението на съпругата му в турска клиника. „Там са над 300 хил. в турската клиника, за които имам документ", обясни той.

Бончев допуска и като възможност да не спечели делото и дори да бъде принуден да плати разноските по него. „При положение, че се вижда черно на бяло с документ кога аз съм наредил парите и те казват, че това не е вярно...всичко е възможно", коментира още той. Делото продължава на 30 януари.