До 10 дни ще бъде подготвен пакет от законодателни мерки срещу футболното хулиганство.

Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов след среща с президента на БФС Борислав Михайлов, столичния кмет Йорданка Фандъкова, спортния министър Свилен Нейков и представители на „Охранителна полиция."

По думите на Цветанов, след като бъдат изготвени проектите за законодателни промени, от БФС ще организират кръгла маса, на която да присъстват и представители на футболните клубове, фен клубовете, родителски организации и широк кръг заинтересовани страни.

Според силовият министър като наказателна мярка трябва да се въведе полагането на обществено полезен труд, което ще спре вандалщините на запалянковците.

Кметът на София Йорданка Фандъкова предложи да се завишат и депозитите - гаранции, които футболните клубове плащат на столична община преди всяка среща.

В момента сумата е 5 хиляди лева и се възстановява, ако след срещата няма щети, но ако има, се удържа.

Фандъкова направи равносметка за последната среща Левски - ЦСКА. По думите й е разрушена транспортна инфраструктурна, като щетата възлиза на 1 200 лева. Има счупен автобус и супени трамваи на стойност 3 400 лева, както и счупени кошчета за боклук на стойност 1 200 лева.

Депозитът почти покрива щетите, което означава, че софиянци няма да плащат, успокои столичният градоначалник.

От БФС също търсят решение на проблема с футболното хулиганство. Боби Михайлов съобщи, че ще бъде взето решение вечното дерби да се играе на националния стадион „Васил Левски", тъй като там условията за действия на полицията при нужда са най-добри.

По този повод Цветан Цветанов отбеляза, че националният стадион дава възможност за изтегляне на агресивни фенове, тъй като има транспортни входове. По думите му практиката у нас показва, че когато мачове се охраняват от частни фирми, резултатите са по-незадоволителни в сравнение с МВР охраната.

„Самите футболни клубове предпочитат охраната да бъде от полицията," добави той.

Младен Маринов от „Охранителна полиция" съобщи, че при последния инцидент покрай „вечното дерби" са задържани 24 човека, от които един е бил с наложена забрана да посещава спортни мероприятия, а останалите 23-ма са докладвани на прокуратурата и са им наложени глоби от 200 до 1000 лева.

Задържани са 7 от привържениците на Левски, които половин час след края на мача са унищожили автобус на градския транспорт. За това провинение им е повдигнато обвинение. Задържани са две лица в нетрезво състояние, които са настанени в столичния изтрезвител.

Маринов предложи занапред на входовете на стадионите запалянковците да бъдат тествани с дрегер. „Няма да бъдат допускани лица, употребили алкохол и във видимо нетрезво състояние", каза той и предупреди феновете, че контролът се извършва бавно, така че да отиват на спортните съоръжения по-рано, ако не искат да изпуснат мача.

Освен дрегер за алкохол, вътрешният министър предложи и въвеждането на наркотестове в случай на нужда.

Той бе категоричен, че по време на дербито от първия кръг на пролетния полусезон полицията е направила всичко необходимо и действията са били навременни.

Ако тези действия не бяха предприети от „Охранителна полиция", щеше да се стигне до по-тежка ситуация с нахлуването на феновете на терена, прогнозира Цветан Цветанов