Българи, живеещи в Гърция, нямат право да управляват коли с българска регистрация в срок надхвърлящ шест месеца в рамките на една календарна година. Това са пояснили от митницата в Атина пред в. "Български новини". 

Управлението на МПС с български регистрационни номера или с регистрация на трети страни от български граждани, законно пребиваващи и осъществяващи трудова дейност в Република Гърция (с адресна регистрация, данъчен номер, трудов договор и др. доказващо техния престой в страната) в срок надхвърлящ шест месеца в рамките на една година, се смята за митническо нарушение, наказуемо с глоба

Разяснението идва след публикации в българските медии, че гръцките власти конфискуват неправомерно български автомобили.

Чуждестранни граждани могат да ползват лични превозни средства с чужда регистрация в Гърция временно като туристи или при професионални или родствено-семейни посещения за период от време ненадхвърлящ шест месеца (185 дни) в рамките на една календарна година. След този срок постоянно пребиваващите в Гърция чужденци в т.ч. и граждани на ЕС са длъжни да пререгистрират автомобилите и придобият гръцки регистрационни номера, каквито са изискванията на директива на Европейския съвет още от 1983 г.

Според гръцкото законодателство чужденците, ползващи в Гърция автомобила си за повече от 185 дни годишно, са длъжни сами да уведомят служба „Митнически контрол“ на входния ГКПП, като подадат молба. Оттам получават документ със срок, в който колата трябва да се освободи от митнически контрол. Преди изтичането му българинът трябва да се яви в районната митническа служба, откъдето освобождават колата от митнически контрол и след това получава регистрационни табели с гръцки номера. Ако тази процедура не се спази, се смята, че има митническо нарушение, обясниха юристи, цитирани от "24 часа".

В големите градове няма такъв проблем, защото колите трудно се набиват на очи на местните власти. В малките курорти и населени места обаче българските коли, които се ползват дълго време, се запомнят от полицаите и тогава се появява проблема, за който сигнализират българите и смятат, че са жертва.  От митницата уточниха още, че някои от нарушенията се допускат от незнание, но има и такива, които се правят умишлено. До 8000 евро достига глобата за нарушител, чиято кубатура е от 2000 до 3000 кубика. За превозни средства до 1400 кубика тя е 2500 евро. За да си върнат вече конфискуваната кола, българите трябва да платят глобата до четири месеца, след което да изведат превозното средство извън Гърция.