Да падне мораториумът за приватизацията на здравните заведения ще предложи министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. Той подчерта, че това е заложено и в Националната здравна стратегия, която ще бъде приета през ноември.

Гайдарски уточни, че раздържавяването на бившите поликлиники и на някои болници ще започне през 2008-ма година, след приемането и на необходимите промени в законодателството като лекарите, работещи в тях ще ползват преференции.

Министърът подчерта, че засега няма да бъдат продавани специализираните национални болници, както университетските и областните, които са включени в специалния забранителен списък на министреството.

На въпрос предвижда ли се приватизация на хемодиализните центрове Радослав Гайдарски каза, цитиран от радио Пловидв, че първоначално 8 от тях ще бъдат отдадени на няколко големи фирми , които се занимават с хемодиализа. Предстои и промяна в закона , която да позволява финансиране от държавата и за частните центрове за хемодиализа.

Министър Гайдарски още веднъж заяви, че въпреки желанието на министреството да бъде увеличена здравната вноска с два или 3 %, това няма да се случи през следващата година, а вероятно през 2009 та , защото по-високата вноска на този етап ще е непосилна за хората с по-ниски доходи.

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски бе в Пловдив, където откри 13-то издание на Международната изложба "Медикус, Денто Галения". Тази година участват 403 фирми от 37 държави. Акценти в изложението са профилактиката, медернизирането на медицинското и дентално обслужване и развитието на бизнеса в областта на здравеопазаването.