ГДБОП разби организирана престъпна група, развивала бизнес с донори и реципиенти на кръв в Русе.

Спецакцията започнала след придобита информация за извършваното престъпление. В рамките на разследването е установено, че участниците в схемата ежедневно се подвизавали около болницата в Русе. Там те предлагали на роднини на пациенти осигуряването на необходимото количество кръв.

При получено съгласие осигурявали подбран от тях донор със съответната кръвна група - обикновено със затруднено финансово състояние, който получавал за това и малка сума пари. След осъщественото "донорство" от Центъра за трансфузионна хематология се извършвала заверка на издадената от болницата служебна бележка за даденото количество кръв за определен реципиент. Донорът връщал документа на съответния дилър, а той от своя страна го предавал на близките на болния срещу сумата от 300 до 600 лева за всяка банка в зависимост от кръвната група и резус фактор.

За осъществяването на престъпната схема организираната група "работела" с предварително изготвени от тях списъци с имена, съответна кръвна група, ЕГН, телефонен номер, дата на последно кръводаряване и такава за следващо възможно - след 3 месеца. Понастоящем са установени над 15 такива "дарители".

След събраната информация и доклад в Окръжната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 331 вр. чл. 159 а, ал. 2, т.6 от НК.

През вчерашния ден са извършени обиски в домовете на трима участници в престъпната схема. Иззети са четири тефтера и две тетрадки с изписани данни и кръвни групи на платените им жертви, множество визитки с техните телефони, картонче с пореден номер от Центъра за трансфузионна хематология в Русе, формуляри за кръводаряване за конкретни пациенти, 4 мобилни телефона. По досъдебното производство са разпитани и свидетели.

Първоначално тримата мъже са задържани за 24 часа, а впоследствие им е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция". Повдигнато им е обвинение по чл. 321, ал. 6 във вр.с чл. 159г, вр. с чл. 159в.

Тримата мъже са на 26, 30 и 46 години.