ГДБОП и представители на Национална комисия за борба с трафика на хора провериха на лица с рисков профил на територията на Летище-София и на ГКПП в страната.

Главна дирекция "Гранична полиция" и Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" са оказали съдействие с оглед непрекъснат обмен на оперативна информация и координацията с останалите участващи държави.

Проверени са близо 200 души с рисков по отношение трафика на хора профил, както и близо 50 лични документа за самоличност поради съмнение, че са фалшифицирани.

В хода на операцията са раздадени над 700 превантивни брошури. Служители на сектор "Трафик на хора" при ГДБОП - МВР и представители на Националната комисия за борба с трафика на хора са провели и беседи на тема "Трафик на хора" с ученици от столична гимназия, като са ги запознали детайлно със спецификите на престъплението и с това как да се предпазят от въвличане в ситуация на трафик.

Освен България, в "Съвместни дни за действие срещу трафика на деца" са участвали Австрия, Белгия, Хърватия, Дания, Унгария, Исландия, Латвия, Литва, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство.

Експерти по трафика на хора от правоприлагащите структури на всички изброени държави, както и представители на други ангажирани с проблема институции (социални работници, представители на общини, НПО и др.) са обединили усилия с цел идентифициране на потенциални жертви на престъплението.

В рамките на операцията, на територията на Европейския съюз са проверени над 127 000 лица, 63 800 превозни средства и 1 100 локации (сред които частни имоти, търговски обекти, хотели, авто- и ж.п. гари, пристанища, аерогари и гранични контролно-пропускателни пунктове). Проведени са превантивни кампании в учебни заведения с цел повишаване на информираността по отношение трафика на хора.

Извършени са 34 ареста на заподозрени в трафик на хора, както и 36 ареста за други извършени престъпления като кражби, нелегална миграция и разпространение на порнографски материали с ненавършили пълнолетие лица.

На територията на ЕС са идентифицирани 206 потенциални жертви, 53 от които непълнолетни. Във връзка с това са стартирани 31 нови разследвания по трафик на хора.

Мащабна операция на Европол срещу трафика на деца завърши със 70 арестувани

Мащабна операция на Европол срещу трафика на деца завърши със 70 арестувани

Акцията се е провела на територията на 16 европейски страни, включително България