Служителите на ГДБОП разбиха две паралелно действащи престъпни групи, занимавали се с производство и разпространение на наркотични вещества на територията на София.

Задържани са 6 души.

Спецакцията е реализирана на 11 май, петък, под ръководството на Специализираната прокуратура, като разследването по случая започва още през 2017 година.
По думите на зам.-директора на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев действията на властите започнали след подаден сигнал.

Снимка 356373

Източник: пресцентър МВР

В хода на оперативните действия полицаите установяват, че едната наркогрупа е специализирана в производството на синтетична дрога - амфетамин, метаамфетамин, кокаин, съобщават от МВР. Другата наркогрупа се занимавала с разпространението на наркотичните вещества.

Двете престъпни групи съобразявали количеството на произведения наркотик с потребностите на пазара, както и с дните от седмицата, което е съществена специфика в престъпната им дейност, допълват от ресорното ведомство.

Дрогата се е пласирала предимно в Костинброд и на територията на София-област. Наркотикът се предлагал в заведения и дискотеки, като най-голямото количество се е продавало в съботните дни, а преобладаващата част от клиентите на дилърите били непълнолетни.

ГДБОП провежда спецакция "дрога" в Казичене

ГДБОП провежда спецакция "дрога" в Казичене

Проверяват се частни домове

Заместник административният ръководител на Специализираната прокуратура Даниела Начева заяви, че членовете на групата, както и клиентите им си говорили завоалирано, а срещите между пласьорите били чести.

В хода на спецакцията униформените са извършили претърсвания на няколко адреса и автомобила. Намерени и иззети са различни количества по вид високорискови наркотични вещества.

Снимка 356362

Източник: пресцентър МВР

На единия от адресите полицаите намерили и нарколаборатория. В апартамента имало специално помещение с лабораторно оборудване, в което се е произвеждала дрогата. Оттам властите иззели множество колби, в част от които имало и прекурсори.

По думите на наблюдаващия прокурор Евгения Станкова са конфискувани още везни и мобилни телефони.

Намерени са рецепти с химически формули, бележки с допълнителна информация за приготвянето на наркотични вещества, включително и учебници по химия.

Снимка 356371

Източник: пресцентър МВР

При спецоперацията са арестувани 6 души, между които и организаторът на производството на дрогата. Всичките задържани са с криминално минало и са били осъждани.

По първоначални данни намеренията им били да разширят дейността си и полагали усилия за повишаване на квалификацията си.

Срещу шестимата са повдигнати обвинения за участие и ръководене на организирана престъпна група.

С акции МВР издирва наркотици в София, Сливен и Стара Загора

С акции МВР издирва наркотици в София, Сливен и Стара Загора

От Казичене иззели малък боен арсенал

По-рано днес Специализираната апелативна прокуратура внесе в съда искане за постоянното задържане спрямо участниците в групата. Работата по разследването продължава.

Специализираната полицейска операция е проведена съвместно със служители на Регионалното звено "Борба с организираната престъпност" в София-област, техните колегите от Перник, София-град, както и Дирекция "Жандармерия".

13 задържани при спецакция срещу наркотици в пловдивско

13 задържани при спецакция срещу наркотици в пловдивско

В момент на наркосделка, в лек автомобил в жк "Тракия" са задържани четирима пловдивчани