Служители на ГДБОП разбиха група, която се занимава с имотни измами, стана ясно по думите на директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов на обща пресконференция с административния ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. 

Почти седем месеца униформените са били по следите на бандитите преди да ги заловят.

Петима са задържани и обвинени, информираха на брифинга. От петимата единият е привлече към наказателна отговорност като ръководител на групата, а другите четирима като участници.

Разследващите смятат, че бандитите са действали в София. Основно бандата е работила на територията на столичния кв. "Люлин". По първоначална информация има на 10 апартамента взети по незаконен начин. 

Механизмът, по който са работили също е ясен. Групата търсела необитаеми апартаменти. Лидерът на бандата, чрез широк кръг от познати, установявал починалия собственик, придобивал данни за него, както и дали няма наследници. След това придобивал жилището - чрез "бушони" - хора, които нямат доходи или са зависими, изготвяли завещание от името на починалия собственик. Той им заплащал минимална сума за това.

Минавайки през няколко нотариуса, лидерът пристъпвал към придобиването на имота.

Сумата от покупката отивала директно при него, който разпределял и парите сред останалите участници.

Данни на властите сочат, че групата е въртяла и незаконен бизнес с лихварство и скимиращи устройства.

По време на операцията са претърсени повече от 30 адреса, обискирани са множество лица и коли.

В ареста към момента задържани са трима души. Един от първоначално арестуваните е оказал пълно съдействие и е пуснат под парична гаранция. За петия не е взета мярка "задържане под стража", но се чака решение на Специализирания наказателен съд.