ГДБОП неутрализир организирана престъпна група, занимавала се с разпространение, производство и отглеждане на наркотици.

Операцията е проведена на територията на Бургаска област, след утвърден план от главния секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов, и под прякото ръководство на Специализираната прокуратура. В нея са участвали служители на териториалния сектор "Борба с организираната престъпност" към ГДБОП-МВР в Бургас и колегите им от Отдел "Наркотици" при ГДБОП.

В хода на полицейските действия са задържани 12 участници в групата. На четирима от тях - на възраст 37г., 39г., 28г. и 22г., е повдигнато обвинение и им е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

В рамките на операцията са претърсени жилища и ползвани от задържаните леки автомобили. Иззети са около 1 кг различни видове наркотични вещества - суха зелена тревна маса - канабис, метамфетамин, кокаин, хашиш.

Открити са 48 растения от рода на конопа, 18 от които били отглеждани в специално оборудвано за целта помещение на къща. При претърсванията са иззети още - газово оръжие, ножове и палки, а в дома на лидера на групата са отркити 15 490 лв.

По първоначални данни групата е действала от началото на тази година на територията на страната и Бургаска област. Установено е, че участниците са прибягвали до използването на насилствени методи - заплахи и побои, при осъществяване на престъпната си дейност.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по, работата по което продължава под надзора на Специализираната прокуратура.