Две акции на ГДБОП „хванаха" рекетьори от столичния квартал „Люлин", съобщиха от пресцентъра на МВР. Спецполицаите работили по сигнал на столичанка, която се оплакала, че е изнудвана от П.М. (37 г.).

По думите на пострадалата месеци наред й е оказван натиск, дори била отвлечена, за да я принуди да му „подари" колкото се може повече пари от продажба на жилище в София.

В хода на разследването е установено, че в периода декември 2010 г. - април 2011 г. изнудвачът имал интимна връзка с перничанка, която склонил насила да проституира за него у нас и в Гърция.. Докато антимафиотите работели по случая, в ГДБОП е получена жалба и от трета жена, изнудвана от П.М. за 10 000 лв. със съответните заплахи за живота и здравето й.

Постепенно разследващите „обогатили" картината по случая с данни и за други пострадали от заплахи и изнудване. Като доказателство за сериозните му намерения П.М. отнемал от тях различни вещи - плазма, лаптопи, златни бижута и мобилни телефони.

П. М. е задържан при вчерашната спецакция в столичния ж.к."Люлин." При обиска на адреса са намерени и иззети два лаптопа, договор за наем на банков сейф на негово име, пълномощно за продажба на апартамент, договор за заем на 60 000 лв., друг договор за наем и три мобилни телефона - единият - обсебен от една от изнудваните. Материалите по досъдебното производство са докладвани на прокурор. П.М. ще остане в ареста 24 часа, изготвено е постановление за повдигане на обвинения за извършеното от него.

В полицейския арест попаднаха и още трима рекетьори. Служители от отдел „Контратероризъм" работили по жалба, подадена от столичанка, която от година била подложена на истински тормоз. По думите й в началото на миналата година взела от познат на заем 3000 лева, които изплатила двукратно през август миналата година.

В хода на разследването антимафиотите изяснили, че сумата била преведена по банков път на 30-годишния К.И. Въпреки това, през януари тази година той и двама непознати я спрели, докато пътувала в колата си извън София и я заплашили с физическа саморазправа, ако до седмица не изплати сумата от 6 600 лева. Последвали и закани по мобилния й телефон.

В хода на разследването спецполицаите стигнали и до двамата сътрудници на К.И. - Б.Г. (26 г.) и връстникът му - Г.Г. Те са криминално проявени и вече осъждани за подобни престъпления и живеели в апартамента на К.И. На адресите са открити и иззети множество мобилни телефони, СИМ-карти, Булфон карти, документи, компютърна техника, чифт белезници, газов пистолет, тефтери с имена, снимки, пакетче с марихуана.

Тримата рекетьори са задържани в полицейския арест. Очаква се да им бъдат повдигнати обвинения и вземане на прокурорска мярка „задържане под стража"  в рамките на 72 часа.

На този етап са установени още няколко техни жертви - всички от София. Работата по документирането на цялостната престъпна дейност на групата продължава.