Служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) разкрили схема за злоупотреба с европейски фондове, съобщиха от МВР.

Петима души са арестувани при специализирана полицейска операция на територията на шест области в страната. Тя е проведена от ГДБОП под надзора на прокуратурата в областите София, Перник, Пловдив, Добрич, Кюстендил и Стара Загора на 15 май.

При работата по разкриване и документиране на злоупотреби с европейски фондове са задържани петима участници в престъпната схема. Според данните до момента те са разследвани за представяне на неверни сведения с цел да получат повече средства от фондове на Европейския съюз и пари от българската държава, предназначени за съфинансиране на проекти. Престъплението е квалифицирано по чл. 321, и във връзка с чл. 248а от НК.

Двама от арестуваните са регистрирани земеделски производители със сключен договор с Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) по проект за биосигурност. По първоначални данни за изпълнението на проекта те сключвали договори с трети лица за закупуването на земеделска техника и оборудване от търговски дружества на по-високи цени с цел завишаване на стойността на одобреното подпомагане и възвръщане на надписаната стойност по предварителна договорка в брой или чрез фиктивни договори.

Установени са земеделска техника и документация, свързани с престъпната схема.

Четирима мними строителни предприемачи са задържани при акция на МВР и прокуратурата

Четирима мними строителни предприемачи са задържани при акция на МВР и прокуратурата

Те обещавали да извършат ремонт и после изнудвали пострадалите за още пари