Близо 5 килограма кокаин задържаха служители на ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Полицейската операция, провела се на 2 декември, е била с цел неутрализиране на организирана престъпна група, набирала „куриери" и организирала трафик на наркотични вещества. Кокаинът бил предназначен за внос от латинска Америка за страната ни и други членки на евросъюза.

В хода на акцията е установено, че за трафика били изградени мрежи за вербуване на куриери, които срещу заплащане пренасяли наркотика - укрит в куфари, багажни чанти, сувенири, чрез поглъщане, в капсуловани предмети, впити в дрехи и др. Тези куриери били набирани на територията на София, Елин Пелин и Добрич и действали в зависимост от направената поръчка за незаконния трафик на наркотика, както самостоятелно, така и в съучастие.

Около 19.00 часа на 2 декември, в хотел в близост до Гоце Делчев, били задържани М.М.(56 г.), криминално проявен и Ц.Ц.(35 г.), които са едни от основните куриери на организираната престъпна група. Те трафикирила кокаин от Южна Америка до България, поглъщайки неустановено количество дрога.

По-късно - около 22 часа, е задържан и един от лидерите на групата - В.Н.(56 г.) от с.Мусачево, криминално проявен, осъждан за трафик на наркотици. 20 минути по-късно в хотел в Елин Пелин са заловени и останалите участници в престъпната група -криминално проявените А.А.(35 г.), осъждан и А.А.(44 г.), и двамата от Добрич и Г.М.(31 г.) от Гоце Делчев. Установено било, че пренасяният от куриерите кокаин е предназначен за 30-годишния Д.Д. от Гоце Делчев, който не бил открит в дома си и е обявен за издирване.

Иззети са 5 килограма кокаин, множество мобилни телефони, около 3000 евро (предназначени за куриерите).

Образувано е досъдебно производство.Действията по разследването продължават.