Служители на ГДБОП предотвратиха незаконно разпространение на огромно количество авторски произведения (музика, филми, софтуер), съобщиха от пресцентъра на МВР.

Спецполицаите установили, че това ставало чрез локални сървъри в мрежата на доставчик на интернет услуги и кабелна телевизия, опериращ на територията на община Троян, без съгласието на правоносителите.

Операцията е реализирана след получен сигнал и извършено разследване, потвърдило наличието на файлов сървър, чрез който се разпространявали защители обекти на авторското и сродните му права. Антимафиотите установили собствениците (на възраст 37 и 36 години), които „развивали" дейността си в два офиса на територията на града, имали и сервизна база за ремонт на компютри.

В хода на акцията са претърсени двата офиса на фирмата и две избени помещения. Там са локализирани 12 файлови сървъра и сървъри за управление с големина около 30 TB (количество равняващо се на около 43 000 оптични носителя). Иззети били 30 компютърни системи, съдържащи копия на нелицензирани специализирани софтуерни продукти, 164 оптични носители, съдържащи нелицензирани копия на музикални, аудио-визуални и други обекти на авторското право.

Открити са 23 хардуерни устройства, чрез които се осигурявал достъпът на клиентите на доставчика до защитени обекти на авторското право, както и 4 информационни носителя.

По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокуратурата.