Антимафиоти пресякоха незаконно разпространение и използване на авторски произведения (музика, филми, софтуер и други) без съгласието на правоносителите, съобщават от пресцентъра на МВР.

Без съгласието на правоносителите чрез торент тракер е бил осигуряван достъпът на потребителите до огромен брой защитени обекти на авторското право.

Операцията е проведена от антимафиотите от сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" при ГДБОП. По време на операцията Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) е сътрудничела на спецполицаите.

В хода на спецакцията е разкрит частен адрес в столицата, от където е иззета компютърната система, поддържаща торент тракера. Чрез нея и хард диск, на който се е намирал сайта и резервни негови копия, потребителите на интернет имали възможност незаконно да ползват огромен брой защитени обекти на авторското право.

По този начин в продължение на около три години е бил осигуряван неограничен достъп до касови филмови продукции - съвместни и изцяло родни. Същевременно са нанесени огромни щети на възстановяващата се филмова индустрия и българските творци.

Поредната успешна операция на ГДБОП е в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от "Съвета за защита на интелектуалната собственост" към Министерството на културата на Република България за ограничаване на интелектуалното пиратство.

Припомняме, по-рано днес авторите на българския филма от 2011 г. LOVE.NET обявиха, че едновременно със старта на легалната платформа за гледане на филма онлайн, той е бил копиран незаконно и качен в повече от десет български торента.