Задържан е интернет педофил в Пазарджик, жертва на който са станали деца между 9 и 11 години, съобщи ГДБОП.

Мъжът е комуникирал с децата под фалшива самоличност в известно сред подрастващите онлайн приложение.

През изминалия месец при специализирани операции са задържани трима мъже, използвали ресурсите на мрежата за споделяне на файлове със сексуално съдържание с деца - престъпление, за което е предвидено до 6 години затвор.

За всички задържани е установено, че действат по приблизително еднаква схема - създават и използват фалшиви профили в социалните мрежи, чрез които започват целенасочени контакти с подрастващи момичета и момчета. Във времето постепенно успяват да поставят непълнолетните в положение на зависимост чрез манипулативни съобщения, употреба на сила и заплахи. Децата са склонявани и принуждавани да създават или участват в материали с порнографско съдържание.

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

По подаден сигнал

При претърсване на жилищата им са иззети множество компютърни системи, лаптопи, външни носители, флаш-памети, видеокамери, друга техника и носители на информация, съдържащи огромно количество материали, свързани с упражняване на сексуално насилие над деца.

Срещу всички установени извършители са образувани досъдебни производства по чл. 155 от НК, които се отнасят до склоняване на непълнолетни да участват в порнографско представление, създаване и разпространение на материали с порнографско съдържание.

За година е документирана дейността и установена самоличността на над 30 лица на територията на цялата страна, разпространявали в мрежата порнографски материали, за създаването на които са използвани десетки деца на възраст до 16 години. По време на разследванията срещу сексуалните насилници в интернет пространството е установена самоличността на нови 20 деца-жертви.

От полицията апелират родителите да извършват по-стриктен контрол върху контактите на децата си в интернет.

Припомняме, че в Районния съд в Сливен все още не е тръгнало делото срещу британския пастор Даниел Хъл, обвинен в педофилия и блудствени действия с 14 деца. Хъл беше арестуван през 2019 година, а след това и през 2022 година, но през 2016 той вече е бил задържан с европейска заповед за арест по искане на Министерство на правосъдието на Великобритания за същите престъпления. Причината делото срещу британеца да не тръгва е отвод на съдиите. 

Съд в Сливен даде ход на делото за педофилия срещу британски пастор

Съд в Сливен даде ход на делото за педофилия срещу британски пастор

Задържан за първи път през 2019 г. и след това през 2022 г.