Военно-апелатвният съд прекрати делото по жалбата на генерал Илия Илиев срещу наложената му мярка „домашен арест".

След като прокуратурата измени тази мярка на „подписка" според съда бившият главен секретар на МВР вече няма основание за обжалване.

Адвокатът му Васил Василев коментира, че като него защитник ще го посъветва за възможността да подаде жалба в Европейския съд по правата на човека:
„Не може съдът да откаже да отсъди по репресивни мерки от страна на прокуратурата".

Василев припомни случая с делото на генерал Атанасов, когато съдът отказа да се произнесе по жалбата му, но все пак даде ход на делото по същество.

Василев подчерта, че тогава България не е била член на ЕС, но все пак е била уважена тази европейска практика.

Той заяви, че Европейският съд ще бъде сезиран за това, че българската държава в лицето на военната магистратура нарушава Европейската конвенция за правата на човека.

Василев обясни, че е поискал от софийската Военно окръжна-прокуратура той и клиентът му да получат разрешение да огласяват факти от разследването.
Според Василев в случая има твърде много политика и твърде малко право.

Илиев преди заседанието каза, че няма какво да коментира, защото един коментар би бил пагубен за МВР, тъй като информацията е класифицирана.

"Имам правото да се чувствам малко обиден", заяви обаче той.

По думите му скандалът в МВР ще се отрази негативно върху хората, които работят в министерството като визира обикновените полицаи.

Адвокатът на Илиев, Васил Василев, опроверга вчерашното изявление на прокуратурата, че му е наложена мярка за неотклонение "подписка", тъй като са разпитани всички свидетели по случая.

Утре военните магистрати ще трябва да се произнесат и по законността на 72-часовото му прокурорско задържане.

Припомняме, Илиев бе арестуван с мярка за 72-часово задържане, която той обжалва на втория ден и поиска тя да бъде обявена за незаконна.
Военният съд тогава не се произнесе по това искане, но промени мярката в "домашен арест".

Генералът е обвинен в превишаване с власт и злоупотреба със служебно положение.

„Когато някой е в ареста, а след това не иска задържане под стража „домашен арест", след това не изчаква да минат процедурите по „домашния арест" и взима подписка, очевидно, че това са едни „браунови движения", които не са по наказателно-процесуалния кодекс. Те са характерни за политическия „слугинаж", категоричен беше адвокат Васил Василев.

"Щом ни разрешат, всичко ще ви кажем, даже и любопитни неща, но нека да бъдат така коректни. Тук става въпрос за човек, по отношение на който няма влязла в сила присъда.", допълни той.

"Щом искат да го правят това, да ни дадат възможност и ние да говорим и да показваме и документи включително. А вие преценете кой е прав."

"Но да затвориш на някой устата и да приказваш всякакви работи, нито е европейско на каквито се правим, нито е балканско каквито сме си били винаги. И балканско не е това." - обобщи защитникът на Илиев.