И премиерът Бойко Борисов се обяви за стесняване обхвата на специализирания съд.

Нямаме основания да считаме, че българският съд няма да се произнесе по дадено дело, независимо от длъжността на дадения човек - дали той е депутат, министър, кмет, няма значение, изтъкна той в кулоарите на НС.

Според него по-добре е специалирания съд трябва да се съсредоточи върху тежката организирана престъпност.

Припомняме, това бе предложението на главния прокурор Велчев, изразено вчера в парламента.

Тежката организирана престъпност, убийствата, грабежите, изнасилванията, трябва да отидат в специализирания съд, категоричен бе Борисов.

Министър-председателят изтъкна, че подкрепя вчера изразеното становище на главния прокурор. Според Бойко Борисов, ако специализирания съде се заеме и с делата срещу уличени в престъпна дейност кметове, министри, политици, той ще бъде опорочен.

Иначе той може да се използва да бъде ползван за политически разчиствания на сметки, ако някой някога надделее във Висшия съдебен съвет, както сега тройната коалиция изцяло управлява съдебната система по квотния принцип, посочи Бойко Борисов.
Ние целим тежкия криминален контингент и босовете да влязат бързо в затвора, допълни още той.

По-късно от БСП разчетоха изказванията на Борисов и Цветанов за спецсъда като отстъпление.

Това само доказва, че в НС бе внесен закона за извънреден съд, коментира Михаил Миков в отговор на въпрос на News.bg.

От БСП смятат, че това, че между първо и второ четене текстовете в закона ще бъдат прецезирани, не отменя факта, че ще има такъв съд.

Миков призова следващата седмица в парламента най-после да стане ясно какъв ще е този съд и какви дела ще се гледат в него.

Между първо и второ четене е възможно да бъде променен обхватът на делата на специализирания съд. Това каза в кулоарите на НС и вътрешният министър Цветан Цветанов в отговор на въпрос на News.bg.

Припомняме, вчера в парламента главният прокурор Борис Велчев изрази тази позиция и посъветва депутатите да прецезират закона за спецсъда.

Прецезирането на текствете е възможно в съответните комисии, посочи още Цветанов.

Склонен съм да подкрепя идеята на главния прокурор, защото филосфията за такъв специализиран съд се запазва, категоричен бе вътрешният министър.

Смятам, че когато говорим за създаването на такъв специализиран съд е естествено в парламента да бъдат прецизирани всички текстове, трябва да бъдат чути всички гледни точки, посочи силовият министър.

Борис Велчев е изтъкнал пред министъра мотивите си, че се опасява да не се "задръсти" с дела специализирания съд.

По-рано днес и заместник-председателят на Народното събрани Анастас Анастасов се обяви за ограничаване на делата, с които да работят специализираните съдилища.