анастасовЗаместник-председателят на парламента Анастас Анастасов заяви в ефира на БНР, че подкрепя мнението на главния прокурор Борис Велчев, че специализираните съдилища трябва да се занимават само с дела, свързани с организираната престъпност.

По думите на Анастасов, стесняването на кръга от престъпления „е коментирано още при самото съставяне на текстовете". Според него, е имало доста колебания кои от престъпленията да бъдат включени в специализацията, в компетентността на спецсъдилищата.

Анастасов подчерта, че предстоят още много коментари и работни срещи преди приемането на първо и второ четене на закона. Това означава, че определени положения могат да бъдат променяни.

Заместник-председателят на Народното събрание заяви, че работата на съда може да бъде блокирана, ако в него влязат твърде голямо количество дела. Европейският опит е показал, че е по-добре кръгът от на компетенциите на тази съдилища да бъде стеснен, за да влизат малко на брой дела, но те да бъдат гледани бързо и ефективно, каза Анастасов.

Според него е напълно възможно специализираните съдилища да заработят от 1 януари 2011г. Според него, най-късно следващата седмица в Народното събрание ще бъде получен законопроектът на министерството на правосъдието за съдебната власт, съобщи заместник-председателят на парламента. "Тези два законопроекта ще вървят заедно и паралелно, така че там ще има също работа и изчистване на текстовете, които са предложени", добави той.