Материалите за нападението в ЛГБТИ центъра в София вече са докладвани на Софийската градска прокуратура.

Наблюдаващият прокурор е изготвил предложение до главния прокурор да бъде поискан от Централната избирателна комисия имунитетът на кандидат-президента в предстоящите избори Боян Расате.

Искането вече е внесено в ЦИК.

При разследването са извършени разпити на свидетели, разпознавания, извършени са и други действия по разследването.

Като кандидат за президент Расате е "лице с имунитет" и за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер е необходимо разрешение на ЦИК, поясняват от прокуратурата.

От Български Национален Съюз (БНС) излязоха с изрична позиция до медиите след "предизборните и циркаджийски изпълнения" на Боян Станков-Расате, като подчертават, че БНС е неправителствена организация, регистрирана още през 2001 година и са занимава основно с културно-просветна дейност, известна най-вече с провеждането на ежегодния Луковмарш. Боян Станков - Расате е бил председател на БНС до 2010 година, когато обаче е отстранен от лидерския пост и е изключен от Съюза. От началото на 2010 година той няма нищо общо с дейността на Български Национален Съюз. От БНС не желаят неговото име по никакъв начин да бъде свързвано с името на организацията.

Наясно сме, че и самият Боян Станков-Расате спомага активно за поддържането на тази заблуда, след като воден от реваншистки чувства към организацията, от която е бил отстранен, сам се представя от името на БНС. Формално основание за това той намира във факта, че след 2010 година няколко пъти успява да се яви на парламентарни избори от името на политическа партия "БНС-Нова демокрация", макар че от БНС поставят под съмнение същността на тази партия, както и това че пълномощното на Боян Станков и истински документ.

Припомняме, нападението в офиса на "Рейнбоу хъб" - център на българските организации, които насърчават равенството и защитата на правата на ЛГБТИ общността, беше извършено на 30 ноември. Момиче е било ударено в лицето и твърди, че е било нападнато от кандидат-президента Боян Расате.

По-рано днес 11 посолства у нас остро осъдиха тази проява на насилие.

11 посолства осъдиха нападението срещу ЛГБТИ центъра в София

11 посолства осъдиха нападението срещу ЛГБТИ центъра в София

Позицията е на САЩ, Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Ирландия и Франция