Омбудсманът Гиньо Ганев участва в дискусионна среща в Благоевград, на която бяха обсъдени функциите, работата и правомощията на институцията омбудсман на национално и европейско ниво.

В дискусията участваха областни управители, кметове на общини, общински съветници, местни обществени посредници, представители на държавни институции и неправителствени организации, експерти от Югозападна България.

Срещата в Благоевград е втората от шест регионални дискусии, които институцията на омбудсмана на България ще инициира до края на годината, съобщи Гиньо Ганев, цитиран от БНР.

Те ще бъдат в шестте зони на планиране в страната. Срещата в Благоевград е за представителите на различните институции от Югозападния район на планиране. От средата на ноември инициативата ще продължи в Плевен, Враца, Бургас, Добрич и София.

Естествено беше за нас срещата в този Югозападен район на планиране да бъде тук, защото ръководството на Благоевград и като темперамент, и като политическа воля, и като практика е дало много доказателства, че е естествено средище на всичко това, което разбираме като държавност и права връзка между държавността и гражданското общество, каза Гиньо Ганев.

Омбудсманът като власт на морала и на авторитета - това бе мотото на конференцията, на която бяха представени и дискутирани европейският омбудсман и европейските модели за добра административна практика, взаимоотношенията с местните органи на властта, с местните обществени посредници.

С оглед на предстоящото членство на страната ни в Европейския съюз и възможността на българските граждани да се обръщат с жалби и въпроси към европейския омбудсман, основен акцент по време на срещата бе поставен върху разликите в казусите, попадащи в правомощията на националната и европейската институция. Обсъдени бяха и формите на взаимодействие между европейския и националния омбудсман, от една страна, и между националния омбудсман и местните обществени посредници, от друга.

В 14.00 часа в общината в Благоевград беше отворена приемна за жалби на граждани от региона, като жалбоподателите имат възможността да обсъдят проблемите си и да получат консултации от омбудсмана Гиньо Ганев и от специалисти от неговия екип.