Единият от двамата прокурори, водещи делото срещу Красимир Маринов - Големия Маргин за наркоразпространение, на своя глава частично е прекратил обвинението срещу Маргина.

Това съобщи по време на пресконференция на прокуратурата апелативният прокурор Вичо Вичев. Той обясни, че има жалба по делото от страна на защитата и допълни, че предстои съдебен контрол.

Градският прокурор Николай Кокинов допълни, че защитата на Красимир Маринов е оспорила мотивите в постановлението, с което е прекратено обвинението.

Съдът е върнало делото, тъй като самото постановление не е връчено на всички 20 обвиняеми, поясни Вичев.

От Софийска градска прокуратура (СГП) съобщиха още, че прекратилият обвинението прокурор Чавдар Ангелов не е наказан, но е командирован временно.

Апелативната прокуратура е извършила проверка, като е установено, че другият наблюдаващ прокурор не е знаел за постановлението.

Според Вичев това е нарушение на екипния принцип на работа, който изисква прокурорите да знаят какви процесуално-следствени действия се извършват и да бъдат уведомявани за крайния акт.

В Софийска апелативна прокуратура работят общо 20 прокурори, половината от които са командировани, съобщи още Вичо Вичев.

Той посочи, че има прокурори от СГП, от Софийска окръжна прокуратура и от Благоевград. „Основно се произнасяме по актовете на първоинстанционните прокуратури - СГП и останалите 7 окръжни прокуратури", допълни апелативният прокурор.

Той каза, че през последните години в значителна степен се е засилила ревизионната дейност на апелативните прокуратури, изобщо в страната.
Създадоха се инспекторски звена, самосезираме се по определени преписки и работим по възложени от инспектората на ВКП преписки, явяваме се по въззивните дела", обобщи Вичев и допълни, че предстои да бъдат изготвени отчетните доклади за работата на прокуратурата за изминалата 2010 г.

Годината беше определено много трудна и динамична за колегите. Те са полагали максимум усилия в много тежки условия", коментира апелативният прокурор. Той посочи, че работата се увеличила в значителна степен и допълни, че много от прокурорите от градска прокуратура са командировани. „Текучеството е налице, но за съжаление това са условията", призна Вичо Вичев.