Висшият съдебен съвет все пак ще проверява дали новият председател на Софийския градски съд Владимира Янева е била в конфликт на интереси по делото "Софийски имоти", съобщи БНР. До този момент позицията на ВСС беше, че няма нужната компетентност, за да разгледа случая.

До решението се стигна по настояване на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев. В отговор Цони Цонев, който оглавява етичната комисия на ВСС, заяви, че и Янева иска да се проведе проверка по случая.

По-рано главният прокурор Борис Велчев заяви, че Висшият съдебен съвет дължи на обществото отговори по последните публикации за конфликт на интереси около новия председател на СГС Владимира Янева. По думите му част от тези отговори е трябвало да бъдат дадени още преди избора й.

Неохотно и само някои от членовете на съвета коментираха поисканите им от Съюза на съдиите оставки заради казуса Янева.

Главният прокурор посочи, че има два начина за прекратяване на съществуването на този състав на ВСС. Първият е всички да си отидат, в което той посочи, че се съмнява. Вторият, според него, е да има законодателни промени, които да прекратят предсрочно мандата му. Велчев коментира, че подобно решение ще отнеме време.

Председателят на етичната комисия на ВСС Цони Цонев изключи възможността да си подаде оставката и заяви, че зад искането стоят съдия Нели Куцкова и председателят на съюза Мирослава Тодорова. По казуса „Владимира Янева" Цонев посочи, че комисията му е безсилна, защото не е компетентна по този казус.

Бившият шеф на СГС Георги Колев не пожела да коментира и припомни, че тече проверка в инспектората. Главният инспектор Анна Караиванова посочи пък, че това не е важен за нея въпрос.

Велчев обаче подчерта, че трябва да бъде изяснена работата на Янева по казуса „Софийски имоти", като това е трябвало да бъде изчистено още при атестацията й като кандидат за поста.

Припомняме, скандалът избухна след избирането на Владимира Янева за председател на СГС. За нея се твърди, че е семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов и че неправилно е прекратила дело срещу бившия шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев. По негово време бащата на Янева е купил два магазина от общинското дружество.

Съдия Галина Захарова, която подаде оставка и напусна Висшия съдебен съвет, заяви, че късно е разбрала за работата на Владимира Янева по делото "Софийски имоти".