Министър Владислав Горанов е дал заявка пред представителите на Висшия съдебен съвет (ВСС), че ще преосмисли финансовите параметри на бюджета за съдебната власт за 2016 г.
Това обяви представляващият ВСС, Соня Найденова, на брифинг след среща по темата с финансист номер 1.

На утрешното правителствено заседание предложението на Горанов щяло да е в различни параметри от това, което било представено в понеделник.

"Категорично заявихме, че предложената промяна в начина на формиране на магистратските възнаграждения, гарантирана в чл. 218, ал. 2 от Закона за съдебната власт, е неприемлива", заяви Найденова.

С удовлетворение тя изтъкна, че финансовият министър е възприел тезата на ВСС. Горанов заявил, че е доста спорно от гледна точка на съответствие на неговото предложение с Конституцията, както и че няма да доведе до конкретни финансови облекчения върху общия бюджет на държавата, стана ясно от думите на Найденова.
Затова той се отказал от предложението за изменение на чл. 218, ал. 2. от ЗСВ и обещал, че в този вид законопроектът няма да бъде внесен на утрешното заседание на МС.

По отношение на другата част от проектобюджета за съдебната власт, кадровиците били категорични, че техният вариант на бюджет 2016 за съдебната власт е формиран на базата на политики за управление и този финансов ресурс е необходим за нормалната издръжка на съдилищата и прокуратурите.
ВСС се е обосновал с редица предприети мерки - реформа на съдебната карта, проследяване от ефективността от работата и натовареността на военните съдилища и прокуратури, откриване дебата относно оценка ефективността на специализираните съдилища и прокуратури, продължаване работата върху нормата натовареност на съдиите и редица други дейности.

Финансовият министър припознава тези наши действия като стратегически реформи, целящи подобряване ефективността на работата на съдебната система, подчерта Соня Найденова.

По думите ѝ, срещата била с много задълбочени обсъждания. Успяхме да убедим министъра на финансите, че съдебната власт, в лицето на ВСС, е започнала да се движи в посока на реформи, които водят до подобряване ефективността на работата.

По време на разговора двете страни не са говорили за конкретни цифри. ВСС обаче настоява да получи средствата, които е разписал в своя проектобюджет за следващата година.