Гранични полицаи не участват в нелегални канали за преминаване на българо-турската граница. Това увери шефът на "Гранична полиция" Антонио Ангелов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Проверката на изтеклия запис от термокамера, разположена на българо-турската граница, на който се вижда група от около 60 души да навлиза в България от Турция през нощта, а двама граничари на българска територия ги наблюдават, без да правят каквото и да било, приключила с констатацията, че нямало нищо неправилно и нерегламентирано, извършено от граничните полицаи. Припомняме, записът е от 29 декември 2015 г.

По думите на Ангелов, двамата полицаи били пост за наблюдение, а групата за задържане на чужденците била разположена „в дълбочина” във вътрешността на страната и затова не се виждала на термовизионната камера.

“Те се крият и наблюдават (граничните полицаи). Каналджии няма, на групата са дадени инструкции откъде да минат, имахме предварителна информация от друга служба, беше решено да бъдат задържани в дълбочина, за да не се разпръснат”, обясни Ангелов.

Попитан как записът от термокамерата изтече до медиите, Ангелов призна, че „за съжаление имаме къртица". Той увери, че "къртицата" щяла да бъде наказана. Служителят бил установен. Иформацията от записа не била класифицирана, уточни комисарят. 

Той не се съгласи, че през границата ни с Турция има "магистрала" за мигранти. Магистрали имало преди през Гърция за Македония.

Той допълни, че по случая има разследване и обвиняеми за нелегално преминаване на границата и не знае някой от гранична полиция да е взимал подкупи.

Ангелов е наградил група доброволци, които залавят бежанци по границата с Турция. По думите му, гражданите са действали адекватно.

“Аз даже вече им я връчих (наградата), ние сме награждавали и други граждани, които са ни сигнализирали и са помагали на гранична полиция, така че аз мога да ги подкрепя тези момчета. Исках да ги поощря, че са реагирали много адекватно в тази ситуация, защото групата е била много спокойна, но не винаги е така”, каза Ангелов.