Граничари неутрализираха престъпна група, организирала трафик на проститутки към Франция, съобщиха от МВР.

Разследващите установили, че на името на организатора К.Ф. и негови съучастници от Марсилия и други градове в Западна Европа са изпратени повече от 200 хиляди евро, придобити от експлоатацията на жертвите на трафика.

Гранични полицаи и двама служители от съдебната полиция на град Марсилия проведоха полицейска операция на територията на Русе, София, Силистра и Монтана. Задържан с европейска заповед за арест е организаторът на трафика на хора 36-годишният К.Ф. от Русе.

Паралелно в България и в района на Марсилия полицейски служители са задържали и две жени - Г.Р. на 33 години и Д.М. на 22 г., основни съучастници на К.Ф.

Граничните полицаи работят по случая от юни миналата година. Тогава те получават първата оперативна информация за група от района на Русе, която извършва трафик на жени с цел сексуална експлоатация от България за страни от Западна Европа. Те били насочвани основно за  Марсилия.

Установени са главният организатор на трафика 36-годишният К.Ф. от Русе и негови съучастници, както и седем от жертвите  - пълнолетни български гражданки. По системите за бързи парични преводи, от Марсилия и други градове в страни от Западна Европа на името на К.Ф. и негови съучастници са изпратени повече от 200 хиляди евро, придобити от експлоатацията на жертвите на трафика.

Г.Р. и Д.М. са събирали парите от сексуално експлоатираните жени в Марсилия и са ги превеждали на организаторите на престъпната дейност.

Служителите от Гранична полиция са поддържали връзка с френските си колеги. Те споделяли информация, отнасяща се до организатора на трафика, неговите съучастници, съвместни пътувания през граница и придобити материални облаги.

През октомври 2015 г. материалите по случая са докладвани в прокуратурата на град Марсилия, където е започнато разследване. През декември 2015 г. съдия-следователят по случая е изготвил молба за правна помощ, която е изпратена в България.

При полицейската операция в България е имало обиск. Иззети са парични преводи, хардуер от компютърна конфигурация, мобилни апарати, златни накити. Разпитани са 15 души, пострадали от трафика и свидетели на престъпната дейност.

К.Ф. е предаден на Окръжната прокуратура в Русе за започване на производство по екстрадиция. Съвместната работа по случая на граничните полицаи и френските им колеги продължава.