На 21 април към 15 часа от поста за техническо и визуално наблюдение на Гранично-полицейски участък - Балчик забелязали рибарска лодка, движеща се с променлив курс близо до брега в района на къмпинг "Добруджа", община Шабла.

Уведомен е гранично-полицейски наряд, патрулиращ по крайбрежието, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В 15.30 часа той извършил проверка на прибиращата се от морето лодка с двама мъже от Шабла на борда. Рибарската лодка била празна и измита.

Граничните полицаи извършили обстойна проверка на бреговата ивица. На около 2 км северно от къмпинг "Добруджа" те открили края на въже, плаващо във водата.

С другия си край въжето било закотвено с малка котва, а по него - навързани по-къси въжета със закачен на тях калкан. Общото тегло на рибата е около 200 килограма.

Със заповед на министъра на земеделието уловът на калкан е забранен от 1 април 2009 г. За тази година квотата за улов на калкан е изчерпана, което още повече оскъпява цената на незаконно уловената риба.

Уведомен е главният инспектор по риболовния надзор в Шабла. Той е съставил констативен протокол за улова, който е иззет.

С протоколи за дарение рибата е предадена на Дома за социален патронаж в Шабла и на Дома за социален патронаж в Каварна.